Keresőképtelenségi igazolások kiállítása veszélyhelyzetben

0

A veszélyhelyzet idejére megváltozik a keresőképtelenségi igazolások kiállításának módja. Hogy ez mit jelent pontosan? Mutatjuk.

Mint az ismeretes, a Kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Annak érdekében, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeit elhárítsák, továbbá a magyar állampolgárok egészségét és életét megóvják. A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló, (a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló Korm. rendelet szerinti) igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

A táppénz megállapítására a veszélyhelyzet fennállása alatt is csak a 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet rendelkezései szerint kiállított orvosi igazolás:

• kórházi (klinikai) ápolásról, illetve
• a szülő fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben történő, gyermeke melletti tartózkodásáról szóló igazolás alapján kerülhet sor.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára által írt körlevele alapján:

A veszélyhelyzet fennállása alatt a keresőképtelenségi igazolások a miniszteri rendelet értelmében 2 hétnél hosszabb időszakokat is tartalmazhatnak a biztosított keresőképtelensége vonatkozásában. De ahhoz, hogy a biztosított táppénz iránti kérelme elbírálásra kerüljön, és pénzbeli ellátást, táppénzt kapjon, legalább havonta egy alkalommal ki kell adni. Ugyanakkor a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében kérésre — lehetőség esetén — ezen igazolást – és a kezdő orvosi igazolást is – a biztosítottak részére elektronikus úton (például szkennelést követően e-mailben) is el lehet juttatni, szükség szerint a biztosított e-mail címének telefonon keresztül történő beszerzése után.

Ne feledjünk azonban, hogy a veszélyhelyzet elhárulása után, az eredeti orvosi igazolást is át kell adni minden orvosnak a betegei részére. Azonban addig is érdemes élnünk a lehetőséggel, miszerint e-mailben igényeljük ezen dokumentumokat a személyes átvétel helyett.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.