Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénynek a nyugdíjasok helyzetének javítását célzó módosításáról

0

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem tud megfelelni annak a feltételnek, hogy garanciát nyújtson az időskori elszegényedés ellen. Ma Magyarországon több mint 2,6 millióan részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, közülük több mint kétmillió az öregségi nyugdíjasok száma. Az ellátottak közt nagyon magas azoknak az aránya, akiknek az ellátása még a 100 ezer forintot sem éri el, ők 600 ezren vannak, de 45 ezer nyugdíjasnak még az 50 ezer forintot sem éri el a járandósága. Az idősek nem részesülnek a gazdasági növekedésből, életminőségük romlik, sokukat fenyegeti az elszegényedés. A T/17107 számú törvényjavaslat ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer átalakítását szorgalmazza annak érdekében, hogy megélhetést, emberhez méltó idős kort biztosítson a nyugdíjasok számára.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény (a továbbiakban: Tny.) 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

Az öregségi teljes nyugdíj összege nem lehet kevesebb 71 250 forintnál.

Tehát a javaslat két és félszeresére emeli az öregségi nyugdíjminimumot. A kormány, azon ígérete ellenére, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az öregségi nyugdíjminimumot rendre kihagyta még az éves inflációkövető nyugdíjemelésekből is, így 2008 óta változatlanul 28 500 forint az összege.

A Tny. 62. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor az ennek megállapítását követő hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

A javaslat előre hozza a novemberben esedékes korrekciós nyugdíjemelés időpontját arra a hónapra, amelyet megelőző hónapban megállapításra került, hogy a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke meghaladja az emelés évére tervezett mértéket. A javaslat továbbá egységesíti a korrekciós nyugdíjemelés kiutalásának szabályait.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.