2022. január 1-től emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék is

0

“2022.január 1-től mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék összege? Mi történik, ha nem fizetjük meg ezen járulékot!” Mutatjuk.

Különösképpen a pandémia időszakában fontos beszélnünk a térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi ellátásról és az egészségügyi szolgáltatási járulékról.

Sok ember veszítette el a munkahelyét és küldtek / küldenek el fizetés nélküli szabadságra.

Érdemes tisztáznunk, hogy mikor vagyunk biztosítottak és mikor szükséges egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnünk. Rendben van-e a társadalombiztosításunk (TB)?

Nézzük akkor mit is jelent pontosan az egészségügyi szolgáltatási járulék?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését akkor célszerű választani, ha épp nem esünk bele a biztosítotti körbe, vagyis nem számítunk egészségbiztosítás terén biztosítottnak. Ha nem esünk bele ebbe a körbe, akkor nem illetnek meg minket díjmentesen azon egészségügyi szolgáltatások, melyeket az állam biztosít a biztosítottak számára. Ilyenkor választhatjuk és célszerű választani azt, hogy saját magunk, magánemberként fizetjük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, cserében jogosultak leszünk az egészségügyi ellátások díjmentes igénybevételére.

Mikor számítunk biztosítottnak?

Nézzük meg először azt, hogy azon kívül, hogy belföldi személynek minősülünk, többek között mikor számítunk biztosítottnak, azaz mikor tudunk térítésmentesen egészségügyi ellátást igénybe venni!

 • amennyiben munkaviszonyban állunk
 • egyes speciális esetben, mint szövetkezeti tagként
 • mezőgazdasági őstermelőként
 • egyéni és társas vállalkozóként
 • tanulószerződéses tanulóként
 • aki álláskeresési támogatásban részesül
 • ha gyesen, gyeden vagyunk, csedet kapunk
 • ha saját jogán öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban részesülünk
 • megváltozott munkaképességű személyek bizonyos eseteiben
 • ide tartoznak még a fogvatartottak, valamint
 • a hajléktalanok is.

Mi történik akkor, ha külföldi biztosítással rendelkezünk?

Mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól a személy, ha

 • Ha az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizető magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot, figyelemmel az uniós rendeletekre, vagy
 • figyelembe véve a Magyarország által kötött nemzetközi egyezményeket.

Mentesülésen azt értjük, hogy a fizetési kötelezettséget visszamenőleges törlik abban az esetben, ha igazolni tudja a fenti feltételeknek megfelelő jogosultságot.

Na de nézzük meg még milyen esetekben engedékenyebb a törvény!

Bizonyos esetekben a jogosultság megszűnése után is igénybe vehető még egészségügyi szolgáltatás. Ezt az időszakot hívjuk úgy, hogy passzív jogon jár.

Nézzük meg most, hogy de meddig is jár passzív jogon ez a szolgáltatás és mikortól kell fizetnünk az egészségügyi szolgáltatási járulékot

 • A biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól keletkezik csak a fizetési kötelezettség, amennyiben a belföldinek minősülő személy korábbi jogviszonya legalább 45 napig fennállt, vagy a 45 napnál rövidebb biztosítási jogviszonyt megelőző 30 napon belül volt 45 napnál hosszabb időtartamú biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonya. Ilyenkor tehát a jogviszony megszűnését követő 45 napig jogosultak vagyunk egészségügyi szolgáltatásra.
 • Amennyiben a belföldinek minősülő személy biztosítási jogviszonya viszont 45 napnál rövidebb volt a megszűnését megelőzően, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt, és a járulékfizetési kötelezettség a megszűnést követő naptól kezdődik csak. Például ha a biztosítási jogviszony csak 20 napig állt fenn, akkor a járulékfizetési kötelezettség a biztosítási jogviszony megszűnését követő 21. keletkezik, a megszűnést követő 20 napig jogosultak vagyunk az egészségügyi szolgáltatásokra.
 • Abban az esetben azonban, ha a biztosítási jogviszony szünetelése következik be, úgy a szünetelés első napjától fennáll a fizetési kötelezettségünk.

Most pedig nézzük, hogy 2022.január 1-től mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék összege?

És akkor jöjjenek a számok!

Törthónapban napi 280 Ft az egészségügyi szolgáltatási járulék, egész hónap esetén pedig 8.400 Ft kell havonta fizetnünk, ha élni akarunk a díjmentes egészségügyi szolgáltatással. Láthatjuk, hogy ha egész hónapra fizetjük az egészségügyi járulékot, akkor ott nem a napi összeggel számolunk, hanem függetlenül attól, hogy egy hónap 28 napos vagy 31 napos, teljes hónapnál mindig a 8.400 Ft-ot kell figyelembe vennünk.

És most vizsgáljuk meg hogy mi történik, ha nem fizetjük meg ezen járulékot!

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor bizony nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást.

Összességében szükséges belátni, hogy nem szabad elhanyagolni a járulékfizetést és figyelnünk kell rá, hogy éppen biztosítottak vagyunk-e vagy sem, hiszen az orvosi ellátásról magas értékű számlával is „meglephetnek” minket. Egy kis figyelemmel azonban ez elkerülhető.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.