Egyéni vállalkozó jogviszonyát érintő járulékok és vállalkozói kivét megállapítása tört hónap esetén 2020. július 1-jétől

0

Az egyéni vállalkozó, amennyiben biztosítottnak minősül, szem előtt kell tartanunk, hogy a levonandó járulékok alapját speciális szabályok szerint állapítsuk meg. A járulékok alapjának, valamint a vállalkozói kivét arányosítására vonatkozóan is eltérő szabályokat kell alkalmaznunk, mint egy munkaviszonyban álló személy esetében.

2020. július 1-jével lép hatályba az új Tbj törvény (2019. évi CXXII. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről). Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan rendelkezik az új törvény az egyéni vállalkozó járulékfizetési szabályairól.

Nem árt tudnunk, hogy a biztosított egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot

a) vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét,
b) átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem
után fizeti meg 2020. július 1-jétől.

A társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér. A társadalombiztosítási járulék 2020. július 1-jével kerül bevezetésre, melynek mértéke 18,5 százalék.

Legyünk arra is tekintettel, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó a tevékenységét legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő feladatkörben látja el, a minimálbér alatt a garantált bérminimum összegét kell értenünk.

Jó, ha tudjuk, hogy azokban az esetekben, amikor járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul vennünk. Ezt a szabályt kell alkalmaznunk akkor is, ha az egyéni vállalkozó biztosítási jogviszonya a hónap közben kezdődött vagy szűnt meg.

Láthatjuk, hogy egy tört hónapban az egy napi jövedelem és a járulékalap megállapításakor minden esetben harminc lesz az osztószám, függetlenül attól, hogy a naptári hónap hány napból áll.

2020. július 1-jétől is az egyéni vállalkozót saját maga után havonta terhelő szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka. Az adó alapja az egyéni vállalkozói jogállás fennállása minden napjára számítva legalább a minimálbér 112,5 százalékának harmincad része, ha a természetes személy e jogállással nem rendelkezik a hónap minden napján.

Ne felejtsük el az egyéni vállalkozó számfejtéséhez kapcsolódó további törvényi előírások, valamint a szükséges adminisztráció betartását sem 2020. július 1-jétől!

Forrás: A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 40. §
A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 8. § (3) bek.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.