Az egészségügyi hozzájárulás szabályainak változása 2017.

0

Fontos változás, hogy 2017. január 1-jétől megszűnik a kamatjövedelmeket, illetve a tartós befektetésből származó jövedelem lekötési hozamát terhelő egészségügyi hozzájárulás, aminek a mértéke 6 százalék.

Azon magánszemélynek, aki fizető vendéglátó tevékenységet folytat, az e tevékenységéből származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnie. Személyi jövedelemadóként kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulással azonos mértékű közterhet a tételes adóval együtt.

A kifizető, a jövedelmet szerző magánszemély 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után.

A kifizetőt 22 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulás terheli a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege, és után.

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Fontos, hogy a béren kívüli juttatások után a kifizetőt terhelő egészségügyi hozzájárulást és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatásokat a jövedelem 1,18-szorosa figyelembevételével kell megállapítani.

Az egészségügyi hozzájárulás csökkenése befolyással van a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt, „78 százalékos szabály”-ként ismert rendelkezésre. Ez annyit tesz, hogy a megállapított jövedelem 82 százalékát kell adóalapként figyelembe vennie 2017. január 1-jétől annak az összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerző magánszemélynek, aki saját maga kötelezett a 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), illetve a szociális hozzájárulási adó megfizetésére.

Az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás az átalányban megállapított jövedelmének 14 százaléka. A tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a bevétel 5 százalékának a 14 százaléka. (Forrás: NAV)

Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére körtelezett magánszemélynek az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallásban vagy az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell elszámolnia az előlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással.

A különbözetet az adóbevallás benyújtásának határidejéig kell megfizetni, továbbá a túlfizetésről a bevallás megfelelő rovatában lehet rendelkezni.

Azon magánszemélynek, aki nem kötelezett az adóelőleg megfizetésére, a százalékos egészségügyi hozzájárulást az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban, vagy a személyi jövedelemadó bevallásában a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu  – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Megosztás

About Author

Comments are closed.