A mezőgazdasági kistermelő átalányadózása

0

A mezőgazdasági kistermelő az átalányadózást is választhatja a tevékenysége és az adóév egészére az őstermelésből származó jövedelme megállapítására.

Mezőgazdasági kistermelő kezdő évében átalányadózást választ

Ha a tevékenységét az adóévben kezdő mezőgazdasági kistermelő a kezdésének évében az átalányadózást választja, akkor az erre a célra rendszeresített 20T101 jelű adatlapon kell az erre vonatkozó bejelentését a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (a továbbiakban: NAV) felé megtennie. Ez az adatlap szolgál a változások bejelentésére is, így a mezőgazdasági kistermelő tevékenységére alkalmazott átalányadózásra való jogosultság megszűnésének (pl. a bevételi értékhatár meghaladás) bejelentésére is. A bejelentkezéskor az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség teljesítésének módjára vonatkozó nyilatkozatot is az említett adatlapon kell megtenni.

Kistermelő átalányadózásra vált

A kezdőnek nem minősülő mezőgazdasági kistermelőnek az adóévről a NAV felé benyújtott – a 2020. év vonatkozásában a 19SZJA – személyi jövedelemadó bevallásban, vagy az adóbevallási tervezete kiegészítésével kell nyilatkozni arról, ha a következő adóévre kíván átalányadózást választani, vagy a tárgyévre választott átalányadózást a következő adóévre már nem kívánja alkalmazni.

Kistermelő más vállalkozói tevékenységet is folytat

Ha a mezőgazdasági kistermelői tevékenysége mellett egyéni vállalkozói tevékenységet is folytat a magánszemély, az átalányadózást mindkét tevékenységre nézve külön-külön választhatja. Az egyes tevékenységekből származó bevételek nyilvántartását ilyen esetben is egymástól elkülönítve kell vezetni.

Amitől más az átalányadózás

Átalányadózás esetén a kistermelésből származó bevétel 15 százaléka számít jövedelemnek, illetőleg a bevételnek azon részéből, amely élő állat és állati termékek értékesítéséből származik, 6 százalékot kell jövedelemnek tekinteni.

Az átalányadóra vonatkozó szabályok szerinti adózónak a bevétel megszerzése érdekében felmerült kiadásairól szóló számlákat és más bizonylatokat az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig meg kell őriznie.

Az átalányban megállapított jövedelem ugyancsak az összevont adóalap része.

Forrás:NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.