Mire és hogyan szerezhető szabadalom?

0

A szellemi tulajdon védelme magában foglalja az iparjogvédelmet és a szerzői jogokat. Az iparjogvédelem körében többek között a védjegy, a használati minta, a dizájn védelme mellett a szabadalmi oltalom az egyik alapvető forma. Nem minden újdonság kaphat azonban szabadalmi védelmet, hanem csak azok, amelyek találmánynak minősülnek. Mi tekinthető szabadalmazható találmánynak? Hogyan szerezhető szabadalom?

A szabadalmazható találmány

Szabadalmi oltalmat találmány kaphat. A találmány egy termékre vagy eljárásra vonatkozó új műszaki megoldást jelent. Nem számít találmánynak például a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer, az esztétikai alkotás, a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, a számítógépi program.

Nem minden találmány szabadalmazható. Egy találmányra akkor szerezhető szabadalmi oltalom a technika bármely területén, ha a találmány új, feltalálói tevékenységen alapul, és iparilag alkalmazható.

A találmány újdonsága azt jelenti, hogy nem tartozik a technika állásához. A technika állásához tartozik mindaz, ami az elsőbbség időpontja (rendszerint a szabadalmi bejelentés napja) előtt írásbeli közlés, szóbeli ismertetés, gyakorlatba vétel útján vagy bármilyen más módon bárki számára hozzáférhetővé vált.

Feltalálói tevékenységen alapul a találmány, ha a technika állásához képest az adott műszaki területen jártas szakember számára nem nyilvánvaló.

Iparilag alkalmazható a találmány, ha az ipar vagy a mezőgazdaság valamely ágában előállítható, illetve használható.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

A szabadalom

Fontos tudni, hogy a szabadalom mindig meghatározott földrajzi területre, országra vonatkozik. A hazai szabadalmi eljárás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt zajlik. Itt lehet belföldi eljárással szabadalmat szerezni Magyarország területére. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a találmányt közvetlenül valamely külföldi államban szabadalmaztassák.

Az egész világra kiterjedő szabadalom egy eljárásban nem szerezhető. Vannak azonban olyan nemzetközi egyezmények, amelyek lehetővé teszik, hogy egyidejűleg több országban szerezzen a bejelentő szabadalmi oltalmat. Az Európai Szabadalmi Egyezmény alapján lehet európai szabadalmi oltalmat kapni az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) eljárása során. A Nemzetközi Szabadalmi Egyezmény alapján az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) előtti eljárásban lehet nemzetközi szabadalmat szerezni.

A szabadalmi eljárás

A szabadalmi eljárás általában összetett, alapos felkészülést és dokumentációt igénylő eljárás. Akár több évig is húzódhat. Az eljárás legfontosabb dokumentuma a szabadalmi leírás. Ez a szabadalmazni kívánt találmány leírását és az ún. igénypontokat tartalmazza. A leírás tartalmazza többek között

  • az érintett műszaki terület pontos meghatározását,
  • a technika állásának bemutatását,
  • a találmánnyal megoldandó feladat megjelölését és a feladat megoldását,
  • a találmány megvalósítási módjának részletes ismertetését és a hozzá fűződő előnyös hatások bemutatását.

A szabadalmi igénypontok kiemelten fontos részei a szabadalmi leírásnak. Csak az áll szabadalmi oltalom alatt, amit az igénypontok meghatároznak. Az igénypont a találmánytól függően termékre, berendezésre, eljárásra, és alkalmazásra fogalmazható meg. Az igénypontok terjedelmének meghatározása fontos, mivel a túl tág terjedelmű igénypont ahhoz vezethet, hogy más oltalomba ütközik, a túl szűk körű meghatározás viszont könnyebben kijátszhatóvá teszi az oltalmat.

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.
A megbízható jogi képviselő
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
+36 (1) 266-6621, +36 (30) 692-9392
www.kocsis-iroda.hu, www.kocsisszabougyved.hu
Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.