Minimálbér és a garantált bérminimum változása 2018. január 1-jétől

0

2018. január 1-jével számos törvény változik kisebb-nagyobb mértékben. Az alábbiakban nézzük meg, hogy hogyan változik a minimálbér és a garantál bérminimum 2018. január 1-jétől.

Az alapbéren felül például többféle jogcímen bérpótlék, vagy mozgóbér is megilletheti a munkavállalóinkat. Ne felejtsük el, hogy az alapbérnek kötelezően minden esetben el kell érnie legalább az aktuális tárgyévi minimálbér összegét. Ez az a törvényi minimum összeg, amit minden esetben biztosítanunk kell.

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) mellett a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimumának fogalmával is tisztában kell lennünk.

A garantált bérminimumra való jogosultság vizsgálatakor

elsősorban azt kell megnéznünk, hogy az érintett munkakörre jogszabály, kollektív szerződés, illetve a munkáltató gyakorlata előír-e bármilyen szintű végzettséget, szakképzettséget. A szükséges végzettség beazonosítását követően a képzettségi szint meghatározását kell elvégeznünk, melynek vizsgálata során az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII.6.) kormányrendeletre támaszkodhatunk.

Miután beazonosítottuk a szükséges végzettséget, szakképzettséget, azt kell megvizsgálnunk, hogy azzal ténylegesen rendelkezik-e a munkavállalónk.

Mindezen tényezők együttes figyelembevételével mindig körültekintően mérlegeljük azt, hogy dolgozónk a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegére lehet-e jogosult.

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

2018-as év minimálbér és a garantált bérminimum összegei

2016. év végén a minimálbér és a garantált bérminimum 2018-as évi összegei a 2017-es évi összegek mellett szintén ismertté váltak. 2017 őszén azonban arról lehetett olvasni, hogy a szociális partnerek ismét leülnek tárgyalni a minimálbér és garantált bérminimum kérdésével kapcsolatban, de nem történt változás a már ismert rendelkezéseket érintően.

Most nézzük meg, hogyan alakulnak a 2018. évben a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet szerinti minimálbér és garantált bérminimum összegei. A továbbiakban is, amennyiben a minimálbér összegeire hivatkozunk, a már jelenleg is ismert összegeket ismertetjük és szükség esetén azzal számolunk.

Minimálbér

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 138.000 forint, hetibér alkalmazása esetén 31.730 forint, napibér alkalmazása esetén 6.350 forint, órabér alkalmazása esetén 794 forint.

Garantált bérminimum

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 180.500 forint, hetibér alkalmazása esetén 41.500 forint, napibér alkalmazása esetén 8.300 forint, órabér alkalmazása esetén 1038 forint.

Teljesítménybérezésnél

a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes):

a) teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén kötelező legkisebb összege 2018. január 1-jétől 138.000 forint,
b) teljes munkaidőben, legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2018. január 1-jétől 180.500 forint.

A meghatározott órabértételt, ha a teljes munkaidő napi nyolc óránál

a) hosszabb, arányosan csökkentett mértékben,
b) rövidebb, arányosan növelt mértékben kell figyelembe vennünk.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Részmunkaidő esetén

a) a meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve,
b) a meghatározott órabértételt az ott szereplő összeggel, illetve annak arányosan változó összegével kell figyelembe vennünk.

Nézzünk most egy példát arra vonatkozóan, hogy a napi 8 óránál hosszabb teljes munkaidő esetén hogyan történik az órabértétel megállapítása!

Példa: Dolgozónk napi munkaideje: 12 óra.

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet szerint meghatározott órabértételt, ha a teljes munkaidőnapi 8 óránál hosszabb, arányosan csökkentett mértékben kell figyelembe vennünk. A 8 óra a 12 óra 1,5-szöröse, így a 12 órára vonatkozó órabértétel megállapítása így fog kinézni.

És most nézzük a számokat:

794 / 1,5 = 529 forint
Tehát napi 12 órás foglalkoztatás esetén az órabértétel 529 forint.

Napi munkavégzésünk során számos olyan törvényi fogalommal találkozunk, melynek során a kiindulópont a minimálbér aktuális évi összege. Ilyen lehet többek között például a táppénz napi maximum összegének megállapítása, a gyermekgondozási díj havi összege, valamint a személyi kedvezmény havi szinten megállapítható összege.

Táppénz napi maximum összege

A táppénz maximum összegét a kötelező egészségbiztosítás pénzbeli ellátásairól szóló törvény a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részében határozza meg. Ez az összeg 2018. január 1-jétől napi 9.200 forint.

Gyermekgondozási díj maximum összege

A gyermekgondozási díj maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. 2018-ban ez az összeg havi 193.200 forint.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.