Nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetése

0

Mai cikkünkben bemutatjuk az egyes törvényeknek a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos módosításait.

A törvénymódosítás megteremti annak lehetőségét, hogy ahol a még nem nyugdíjas nagyszülő részt vesz unokája ellátásában, a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) jogosulttá válhasson gyermekgondozási díjra.

Az Ebtv. azon rendelkezése, hogy a gyermekgondozási díj szempontjából mely gyermek tekinthető saját háztartásban nevelt gyermeknek, kiegészül a nagyszülői gyermekgondozási díjra való hivatkozással, valamint a saját háztartásban nevelés, gondozás fogalma is beépül a törvényi fogalom-meghatározások közé.

A biztosított nagyszülő a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig, kérelemre induló eljárásban jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra.

Nagyszülői gyermekgondozási díj jár a következő esetekben

Az általános gyermekgondozási díjra való jogosultsági feltételeknek megfelelő szülő jogán a biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra, ha

  • a nagyszülő a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,
  • a gyermek mindkét szülője – egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülő – keresőtevékenységet végez,
  • a gyermek gondozása nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyermek mindkét szülője – egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülő – írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével, és
  • a gyermekre tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

A törvénymódosítás rögzíti továbbá,

  • A nagyszülő részére mely esetekben nem jár a gyermekgondozási díj, továbbá azt is, hogy annak összegét az Ebtv. általános szabályai szerint a nagyszülő jövedelme alapján állapítják meg.
  • Szabályozásra került az is, hogy ha a gyermekgondozási díj a nagyszülő részére kerül megállapításra, a szülő milyen ellátásra lehet jogosult a gyermeke(i) után.
  • A gyermekgondozási díjra való jogosultság több unoka esetében is csak ugyanazon nagyszülő részére állapítható meg. A nagyszülő azonban több unoka után is jogosult lehet gyermekgondozási díjra azzal, hogy a nem ugyanazon várandósságból született unokák esetén az ellátást gyermekenként kell megállapítani.
  • A törvénymódosítás a nagyszülő gyermekgondozási díj iránti kérelme elbírálásával és az ellátás folyósításával kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmazza.

Forrás: Az egyes törvényeknek a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos módosításáról szóló 2019. évi XCVIII. törvény (megjelent: 2019. évi 201. számú Magyar Közlönyben 2019. december 12-én)
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.