Mikor rendelhető el rendkívüli munkavégzés?

0

Számos olyan helyzet adódhat, mikor pusztán a munkaidő nem elegendő a feladatok elvégzésére. Mikor, mennyi rendkívüli munkavégzés írható elő?

Számos olyan helyzet adódhat, mikor a feladatokat nem lehet csak pusztán munkaidőben elvégezni. Ilyenkor rendkívüli munkavégzést kell előírnunk és természetesen ehhez kapcsolódó bérpótlékot fizetnünk.

Mikor rendelhetünk el rendkívüli munkavégzést?

A törvény 4 típusú rendkívüli munkaidőt különböztet meg:

a) Munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő

A munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint előzetesen közölt munkaidő-beosztástól eltérő időben teljesített munkavégzés ideje rendkívüli munkaidőnek minősül. Például a közölt beosztás szerint 08:00 és 16:20 között munkaidőben dolgozó munkavállalónk, ha 17:00-kor fejezte be a munkát, akkor 40 perc rendkívüli munkaidőt teljesített.

b) Munkaidőkereten felüli munkaidő

A munkaidőkeretben beosztható rendes munkaórák számát meghaladóan teljesített munkavégzés rendkívüli munkaidőnek minősül. Például, ha a 2 hetes munkaidőkeretben 80 óra rendes munkaidőt lehet beosztani, de a munkavállaló 88 órát dolgozott, a 8 óra rendkívüli munkaidőnek minősül.

c) Az elszámolási időszak alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő

Az elszámolási időszakban beosztható rendes munkaórák számát meghaladóan teljesített munkavégzés rendkívüli munkaidőnek minősül. Például, ha a 3 hetes elszámolási időszakban 120 óra rendes munkaidőt lehet beosztani, de a munkavállaló 130 órát dolgozott, akkor a 10 óra rendkívüli munkaidőnek minősül.

d) Az ügyelet tartama

Az ügyelet teljes tartama rendkívüli munkaidőnek minősül, függetlenül attól, hogy az ügyelet alatt mennyi tényleges munkavégzés történik.

A rendkívüli munkaidőt minden esetben a munkáltató rendeli el, de rendkívüli munkaidőnek minősül az is, ha a munkavállaló kifejezett munkáltatói utasítás hiányában, ám a munkáltató részéről elvárt vagy tudomásul vett módon végez munkát olyan időszakban, ami rendkívüli munkaidőnek minősülne.

Nem árt tudnunk, hogy a rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelnünk. Tehát ha a munkavállalónk kéri, hogy írjuk le a rendkívüli munkavégzés, vagyis a túlóra elrendelését, akkor meg kell tennünk.

Ne felejtsük el, hogy munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő csakis a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára rendelhető el.

A rendkívüli munkavégzés maximális mennyisége

A rendkívüli munkaidő naptári évre vonatkozó maximális mértékét a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ez, a teljes napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében évente 250 óra. Ez az érték azonban bizonyos esetekben növekedhet.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.