Mikor köthetünk ki próbaidőt és mire kell figyelnünk ilyenkor?

0

“A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb 3 hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Abban az esetben, ha ..”

Amikor felveszünk egy munkavállalót, általában még nem tudjuk, hogy megfelel-e nekünk vagy sem. Ugyanígy, amikor hozzánk jön egy munkavállaló, ő sem tudja, hogy a munkakör, a munkahely megfelelő-e számára. Bár nem mondhatjuk, hogy minden esetben, de sokszor ez el tud dőlni a munkaviszony kezdetén. Éppen ezért a törvény lehetőséget biztosít próbaidő kikötésére, abból a célból, ha bármelyik fél úgy döntene, hogy számára nem megfelelő az adott munkaviszony, azt egyszerűen meg tudják szüntetni.

De nézzük, milyen előírások vonatkoznak a próbaidőre!

A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb 3 hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Abban az esetben, ha rövidebb próbaidő kikötésére került a sor, úgy a felek a próbaidőt legfeljebb egy alkalommal meghosszabbíthatják. Azonban ne felejtsük el, hogy a próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a 3 hónapot.

Próbaidő célja

A próbaidő célja minden esetben az, hogy a felek megismerhessék egymást, a foglalkoztatás körülményeit, mielőtt véglegesen döntenek a munkaviszony fenntartásáról.

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Mikor alkalmazhatunk próbaidőt?

Jó, ha tudjuk, hogy a próbaidő alkalmazására kizárólag a munkaviszony kezdetekor van lehetőségünk, és azt mindenképpen a munkaszerződésbe bele is kell foglalnunk. Tehát nem határozhatunk meg úgy próbaidőt, hogy a munkaszerződésbe nem kötjük ki és a munkaviszony megkezdése után csak idővel szeretnénk kikötni, illetve tervezni vele.

Természetesen próbaidő kikötése határozott és határozatlan időtartamú munkaszerződés esetében egyaránt lehetséges. Ebben nincs különbség a két munkaviszony típusnál.

A felmondás szabályai próbaidő alatt és után

FONTOS viszont tudnunk, míg a próbaidő után azonnali felmondásra csak bizonyos esetekben van lehetősége mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak, addig a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatályú felmondással, indokolás nélkül megszüntetheti.

Tehát gondoljuk végig még a munkaszerződés megkötése előtt, hogy az adott munkakörhöz kívánunk-e próbaidőt kikötni és ha igen, akkor mennyit. És ne felejtsük el mindezt belefoglalni a munkaszerződésbe!

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.