MUNKASZERZŐDÉS TÍPUSA: határozatlan vagy határozott idejű

0

Mint azt tudjuk, többféle munkaszerződés létezik. De mikor melyiket érdemes megkötni? Melyiknek mi a szabálya? Mire fontos figyelnünk?

Határozott idejű munkaszerződés

Néha előfordulhat, hogy előre látjuk a munkaszerződés időtartamának a végét, például egy adott projektre vonatkozóan. Ilyen eset lehet továbbá, amikor egy konkrét munkakörre azért veszünk fel egy új munkatársat, mert az eredetileg ezt a munkakört betöltő kolléga hosszabb ideig távol marad a munkavégzési helytől. Leggyakrabban ez az eset akkor fordul elő, amikor gyermekvállalás okán esik ki az érintett dolgozónk a munkából, s ezt ideiglenesen pótolnunk kell. Ilyenkor előre tudjuk azt, hogy milyen időtartamra keressük az új munkatársunkat, így a munkaszerződés általában egy határozott időre szóló szerződéssel fog létrejönni.

Időtartama

FONTOS, hogy a határozott idejű munkaviszony tartamát mindig naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatároznunk.

FONTOS tudnunk, hogy ilyen esetekben a határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.

Ha hatósági engedély is szükséges

Vannak viszont olyan munkaviszonyok, melyek létesítéséhez külön hatósági engedély szükséges. Ilyenkor legyünk figyelemmel arra, hogy a munkaviszony legfeljebb az engedélyben meghatározott tartamra létesíthető, ha ilyen az engedélyben ki van kötve. Jó, ha tudjuk, hogy az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony tartama, a korábban létesített munkaviszony tartamával együtt az öt évet meghaladhatja.

Meghosszabbítása

Figyeljünk rá és ne felejtsük el, hogy a határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belüli ismételt létesítése csak munkáltatói jogos érdek fennállása esetén lehetséges. Vegyük figyelembe azt a szabályt is, hogy a megállapodás nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének csorbítására.

Határozatlan idejű munkaszerződés

FONTOS, hogy tudjuk, hogy alapesetben a munkaviszony – eltérő rendelkezés – hiányában a határozatlan időre jön létre.

Ez azt jelenti, hogy ha határozott idejű munkaszerződést szeretnénk kötni, úgy azt kifejezetten bele kell foglalnunk a munkaszerződésbe. Tehát a munkaviszony tartamát a munkaszerződésben kell meghatároznunk.

FONTOS és így ne felejtsük el, hogy amennyiben ezt elmulasztjuk, az azt fogja eredményezni, hogy a munkaviszony automatikusan határozatlan időre jön létre.

Forrás: www.berportal.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.