Kik számíthatnak ellenőrzésre 2016-ban?

0

Mint az ismeretes, az adóhatóság évenként február 20-ig közzéteszi, hogy a kötelező ellenőrzéseken túl a gazdaság mely területeire irányuló ellenőrzéseket fog végezni. A NAV ellenőrzéseinek célja az adócsalások visszaszorítása, a gazdaság fehérítése, a költségvetés bevételeinek biztosítása és az önkéntes jogkövetésre aló ösztönzés.

Az adóhatóság fő szempontja 2016-ban, hogy az apróbb szabálytalanságokat elkövető adózókkal, akik alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak, az eddigieknél méltányosabban járjon el, viszont a szándékosan és súlyosan megsértő adózók szankcionálását erősíteni fogja.

Az idei évtől bevezetésre került az adózók minősítése. A kockázatos adózók, tehát többször számíthatnak majd az ellenőrök látogatására.

A csőd-, felszámolási-, végelszámolási és a kényszertörlési eljárások alatt álló adózók vizsgálata keretében elsősorban a tisztességtelen ügyletekben részt vevő haszonhúzók feltárása lesz az elsődleges cél. A jogszabályok betartását, a jogelőd nélkül alakult vállalkozások 10%-ánál fogja vizsgálni. A székhelyszolgáltatókhoz bejelentett adózók ellenőrzése kiemelt feladat lesz. A székhelyüket áthelyezők is számíthatnak adóhatósági megkeresésre, itt elsősorban azon vállalkozások, akiknek csak a székhelyük változik, a tevékenységüket azonban továbbra is az eredeti telephelyükön végzik.

Idén is kiemelt terület az áfa. A NAV a számlázási útvonalakra, az értékesítési láncolatokra, és a haszonhúzók személyének megállapítására fókuszál. Ebben segítségére van az EKAER rendszer és az egyre több online pénztárgép.

Szintén kiemelt feladat lesz az online kereskedelem és az online szolgáltatások nyújtásának (tárhely biztosítás) ellenőrzése.

Az egyéni vállalkozók is számíthatnak ellenőrzésekre, továbbá azok is, akik nem teljesítik bevallási kötelezettségeiket.

Tevékenységek szerint is meghatározásra kerültek az ellenőrzési irányok. Ez alapján ellenőrizendő tevékenységek lesznek idén a gépjárműalkatrész kereskedés, az egyéb IT szolgáltatás, amennyiben a jövedelmezőségük kevesebb az adott térség jövedelmezőségi adatainak a felénél.

A foglalkoztatás terén a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók, a bejelentési kötelezettségüket teljesítők, de járulékbevallást be nem nyújtók és a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó adózók számíthatnak ellenőrzésekre. Kiemelt terület lesz ezen felül a magas árbevételt felmutató és kevés alkalmazottat foglalkoztató adózók vizsgálata, valamint az évek óta veszteségesen működő, de alkalmazottakat foglalkoztató, járulékbevallást be nem nyújtó adózók ellenőrzése.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.