Gyakran felmerülő kérdések a diákok foglalkoztatásával kapcsolatban

0

Az alábbiakban nézzük meg, hogy melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések a diákok nyári foglalkoztatásával kapcsolatban. 

1. Ha szünetel a hallgatói jogviszonyom, akkor kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnem?

Nem kell, hiszen a nappali tagozatos tanuló és hallgató a tanulói jogviszony, illetőleg a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is.

2. Mit kell fizetnem, ha diákszövetkezet tagjaként dolgozom?

Ebben az esetben csak a 15 százalék személyi jövedelemadót vonja le a diákszövetkezet a tanuló jövedelméből.

3. Fiatalabb diákokat szeretnék nyáron korrepetálni. Milyen formában lehetséges ez?

Célszerű háztartási munka keretében végezni ezt a tevékenységet, mert így a diákot nem terheli sem adó-, sem járulékfizetési kötelezettség. Ha pedig kizárólag a háztartási munkából van keresete, akkor szja-bevallást sem kell benyújtania.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

4. Az iskola mellett statisztaként vállalok munkát egy filmforgatáson. Van-e adóbevallási kötelezettségem?

Az Efo tv. hatálya alá tartozó filmipari statiszta alkalmi munkából származó bevételéből nem kell jövedelmet megállapítani és szja-bevallást benyújtani.

5. Alkalmanként megbízási szerződéssel fogok tolmácsolni egy cégnél a szünetben. Mire kell figyelnem? A megbízásra milyen adófizetési szabályok vonatkoznak?

A megbízási jogviszony akár szóbeli megállapodással is létrejöhet, ettől függetlenül javasolt írásos szerződést kötni. Megbízás esetén 10 százalék nyugdíjjárulékot és 7 százalék egészségbiztosítási járulékot kell fizetni, ha az e tevékenységből származó jövedelem eléri a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát (44 700 forint), illetve naptári napokra annak 30-ad részét (1 490 forint). Ha a diák havi díjazása nem éri el a fenti összeghatárt, úgy nem fizet járulékot. A megbízási jogviszonyból származó jövedelemről az általános szabály szerint kell szja-bevallást benyújtani a tárgyévet követő év május 20-ig.

6. Nyáron munkaviszonyban diákmunkásként dolgozom. Akkor is kell adóznom, ha csak jövőre leszek 18 éves? Ha kell, akkor hogyan tudom a bevallást benyújtani?

Az szja-bevallást akkor is el kell készíteni, ha valaki még nem töltötte be a 18. életévét. Az Szja tv. nem tartalmaz ehhez kapcsolódóan mentességi szabályt, ezért függetlenül attól, hogy a diák hány éves, ha munkaviszonyból bérjövedelmet szerzett, akkor az adóköteles. Ezt a jövedelmet a NAV által elkészített adóbevallási tervezet tartalmazza. Ha a bevallás benyújtásakor a tanuló kiskorú, akkor az adóbevallási tervezetét az online felületen kizárólag a törvényes képviselője ismerheti meg, hagyhatja jóvá. A bevallási tervezet jóváhagyására (ezáltal a rendszer használatára) kiskorú gyermek még abban az esetben sem jogosult, ha egyébként ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. Ha a bevallás benyújtásakor a diák már 18 éves és van ügyfélkapuja, akkor a www.nav.gov.hu honlapjáról vagy a www.magyarorszag.hu honlapon az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető és hagyható jóvá az adóbevallási tervezet. Ha nincs ügyfélkapuja, és kéri a postai kiküldését, akkor postán kapja meg az elkészült tervezetet. Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.