Az éjszakai munkavégzés szabályai

0

Az éjszakai munkavégzés nagy mértékű megterhelést jelent. Éppen ezért, amellett, hogy ezen munkavégzésre speciális szabályok vonatkoznak, éjszakai pótlék címén az éjszakai időtartamra plusz díjazás illetheti meg munkavállalóinkat.

Ne feledjük, hogy a munka törvénykönyve (Mt.) tartalmazza a munkavállalók magánélete védelmének szempontjából különösen érzékeny időszakokban való foglalkoztatás szabályozását. Ilyen időszak különösen az éjszaka.

Mikor beszélünk pontosan éjszakai munkáról?

Éjszakai munkának nevezzük a 22:00 és 6:00 óra közötti időszakban teljesített munkavégzést. A munkáltatónak igen nagy szabadsága van a munkaidő beosztásában, valamint a munkarend meghatározásában is. Ne feledjük azonban, hogy vannak olyan esetek, amikor semmiképpen sem rendelhetünk el dolgozónk számára éjszakai munkát. Ilyen a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig, valamint a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig. Ezek mellett a fiatal munkavállaló számára szintén nem rendelhetünk el éjszakai munkát. Az éjszakai pótlék mértéke 15%, de csak abban az esetben jár a dolgozónknak az éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek időtartama az 1 órát meghaladja. Amire még szintén figyelnünk kell, hogy a dolgozónk beosztás szerinti munkaideje éjszakai munkavégzés során a napi nyolc órát nem haladhatja meg.

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Éjszakai munkavégzés után járó pihenőidő

Mint azt tudjuk, minden munkavállalót megillet két munkanapja között legalább 11 óra hosszúságú pihenőidő. Fő szabály szerint, – mivel a munkaidő beosztást a munkáltató állapítja meg – a munkáltató tehát a fentiekben foglalt tilalmak mellett bármelyik munkavállalóját bármikor beoszthatja éjszakai munkára. A munkáltatónak lehetősége van arra is, hogy a naptári napoktól eltérően határozza meg a munkanapokat, pár óra eltolással. Így lehetséges, hogy a munkavállaló munkanapja kedd reggel 7órától szerda reggel 6 óra 59 percig tart. Így, egy olyan munkaidő beosztás is kialakítható, amikor is a dolgozó munkaideje kedd 22 órától szerda 4 óráig tart. A pihenő napot pedig ez után adja ki a munkáltató a következő napi munkavégzés előtt.

Munkaszerződés éjszakai munkavégzés esetén

Már a szerződés megkötésekor érdemes átgondolnunk, hogy az adott munkavállalót mikor is szeretnénk foglalkoztatni. Ugyanis ha a munkaszerződésében nappali munkavégzésben állapodunk meg, akkor ezt csak közös megegyezéssel lehet módosítani, ha mégis szeretnénk éjszakára is beosztani munkavállalónkat. Abban az esetben, ha különféle átszervezések/változások történtek cégünknél és a korábban nappali munkára szerződtetett munkavállalónkat már nem tudjuk nappal foglalkoztatni, akkor két lehetőségünk van. Vagy közös megegyezéssel módosítják a munkaszerződést, vagy a munkáltató felmondást közöl a munkavállalóval a működésével összefüggő okból kifolyólag. Ebben az esetben végkielégítést kell fizetnünk a korábbi munkavállalónknak.

Műszakcsere kollégák között: Erre figyelj!

Gyakran előfordul, hogy a több műszakos munkarendben dolgozó kollégák egymás között elcserélik az adott műszakot. Nagyon fontos azonban tájékoztatást adni arról a számukra, hogy ezt csakis a munkáltató beleegyezésével tehetik meg. Már csak azért is, mert ez könnyen vezethet a pihenőidő megsértéséhez. Tehát nagyon fontos, hogy ilyen esetben is hangoljuk össze a munkaidőt és a pihenőidőt, hogy minden munkavállalónknak lehetősége legyen kipihenni magát a következő munkanap előtt. További korlátozás a műszakok csereberélése esetén, hogy azon munkavállalónk még önkéntesen sem vállalhatja el kollégája helyett az éjszakai műszakot, ha a törvény által részletezett tilalmak alá tartozik. Erről is nagyon fontos tájékoztatást adni dolgozóink számára, hiszen jogsértés bekövetkezése esetén nem mentesíti a munkáltatót az a tény, hogy ő nem hagyta jóvá a műszakcserét.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Megosztás

About Author

Comments are closed.