Alapbér és havi átalány megállapítása

0

A feleknek lehetőségük van a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magában foglaló havi átalányt megállapítani, és munkaszerződésbe foglalni készenlét vagy ügyelet esetén, valamint bármely törvényi bérpótlék helyett. Továbbá lehetőség van a bérpótlékok alapbérbe történő beépítése is. Ezen egyszerűbb elszámolások alkalmazásának a feltétele egyrészt, hogy a felek ebben megállapodjanak, továbbá munkaszerződésbe foglalják.

Bérpótlékot is magába foglaló alapbér

Nagyon fontos arra is figyelni a bérpótlékot is magába foglaló alapbér és az átalány megállapításánál, hogy az ténylegesen egy átlagos összeg legyen. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy hosszabb időszakot kell alapul vennünk, ahol is meg kell néznünk, hogy egy-egy pótlék címén milyen összeget kap a munkavállalónk. Amennyiben újonnan érkező munkavállalónál szeretnénk átalányt megállapítani, úgy a hasonló munkakörben dolgozó munkavállalóink pótlékait kell alapul vennünk. Amennyiben a fenti két megoldás közül egyiket sem tudjuk alkalmazni, úgy becslés útján kell meghatároznunk az átalányt. Igaz a törvényben nem találunk pontos előírást az átalány számításával kapcsolatban, de fontos tudnunk, hogy amennyiben a bérpótléknál, ami megilletné a munkavállalónkat jelentősen alacsonyabb összeget állapítunk meg, az a szerződés semmisnek minősül. Ennek elkerülésére jó megoldás, ha az éven belül bizonyos időszakonként felülvizsgáljuk a megállapított összeget. Ugyanis év közben is történhetnek olyan változások, melyek befolyással vannak az átalány összegére, például ha az adott munkavállalót többször osztjuk be éjszakára, mint korábban.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Milyen pótlékok foglalhatóak bele az alapbérbe?

Figyeljünk rá, hogy az alapbér összegébe kizárólag, a műszakpótlékot, az éjszakai pótlékot, a vasárnap és a munkaszüneti napon történő munkavégzés után járó pótlékot foglalhatjuk bele. Ha a bérpótlékot is magában foglaló alapbért kívánunk megállapítani, akkor meg kell határoznunk, hogy mely pótlékokat tartalmazza az így meghatározott összeg. Az átalány azonban magában foglalhatja a készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását, a bérpótlékot és a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékot is.

Ne feledjük, hogy pótlékonként, külön-külön kell megállapítani a pótlékátalányt. Úgymond meg kell bontanunk az átalányt az egyes pótlékok között, hogy egyértelműen látszódjon, hogyan oszlik el pontosan a pl 30.000 forintos átalány az egyes pótlékok között.

Havi átalány sem kivétel

Tehát a havi átalányra is igaz az, hogy pontosan meg kell jelölnünk, hogy az a bérpótlékok mely típusait foglalja magában. Amennyiben ettől eltérő pótlékra jogosult a dolgozónk az adott hónapban, úgy azt az alapbéren és a havi átalányon felül meg kell fizetnünk a munkavállalónk részére.

Közös jellemző: alapbér és havi átalány

A pótlékot is magában foglaló alapbér és a havi átalány közös jellemzője, hogy már mindkettő tartalmazza a felek által meghatározott pótlékokat. Így ezek alkalmazásának nagy előnye, hogy nagyban csökkenthetjük vele az adminisztrációt, melyek a pótlékok elszámolásával járnak.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.