Műszakpótlék szabályai és számítása

0

Nézzük meg, hogy mikor kell munkavállalónk munkabére mellett, a műszakpótlék számításáról és utalásáról is gondoskodni?

Előfordulhat, hogy egy adott hónapban a munkaidőt nem mindig ugyanabban az időpontban kezdi meg munkavállalónk és ilyenkor bizonyos törvényi feltételek teljesülése esetén műszakpótlékra lesz jogosult.

De mikor is lesz a munkavállaló jogosult műszakpótlékra?

Ha a dolgozónk beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, akkor részére a 18:00 és 6:00 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30% mértékű műszakpótlék jár.

De mikor kell a változást rendszeresnek tekinteni? A változást rendszeresnek kell tekinteni akkor, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. Figyeljünk arra, hogy a rendszeresség vizsgálatánál fő szabály szerint a munkaidő-beosztással érintett időszakot kell figyelembe vennünk!

Legyünk figyelemmel arra, hogy a műszakpótlékra való jogosultság feltételeit minden hónapban, minden dolgozónkra külön-külön kell megvizsgálnunk.

A délutáni és az éjszakai műszakban, valamint a megszakítás nélküli munkarendben történő munkavégzésre vonatkozóan külön bérpótlékot nem határoz meg a Munka Törvénykönyve. Jó, ha tudjuk, hogy bár a törvény ezt a típusú a bérpótlékot műszakpótléknak nevezi, azonban az erre való jogosultságnak nem feltétele, hogy dolgozónk több műszakos munkarendben végezzen munkát.

Nézzük meg mindezt egy példán keresztül is!

PÉLDA:
A dolgozónk napi munkaideje 8 óra.
Havibére: 250.000 Ft.
2021. május hónap minden munkanapján hétfőn és kedden 11:40 és 20:00 között (ez 8 munkanap összesen), míg szerdától péntekig 7:40 és 16:00 között (ez 12 munkanap összesen) végez munkát.

Ebben a hónapban a munkanapok száma összesen: 20 nap.

Láthatjuk, hogy a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér a dolgozónk beosztás szerinti munkaideje, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van, ezért a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén megilleti a harminc százalékos mértékű műszakpótlék.

Így ez esetben a dolgozónk jogosult 18:00 és 20:00 között összesen 16 óra műszakpótlékra.

Nézzük hát a műszakpótlék számításokat!

A Munka Törvénykönyvében rögzített pótlékalap osztószámát így kell meghatároznunk:

  • általános teljes napi munkaidő esetén 174 óra
  • rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a 174 óra arányos része.

1 órára járó pótlékalap meghatározásakor 174 lesz az osztószám, tekintettel arra, hogy dolgozónkat az általános napi teljes munkaidőben foglalkoztatjuk.

Tehát 250.000 Ft / 174 óra = 1.437 Ft lesz a műszakpótlék 1 órára eső egységdíja.

A 30 %-os mértékű műszakpótlék számítása így fog kinézni a példánk esetében:
(250.000 Ft / 174 óra) * 30% * 16 műszakpótlék óra = 6.898 Ft

Tehát dolgozónknak 6.898 Ft műszakpótlék is jár a havi alapbére mellett.

Abban az esetben ha ugyanezen dolgozónk minden munkanapján 11:40-től 20:00-ig dolgozik, akkor részére nem jár műszakpótlék, mert nem áll fenn az a feltétel, hogy a munkaidő kezdete rendszeresen változik.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.