A készenlét szabályai

0

Dolgozónk a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra (készenlét) kötelezhető, ha ez szükséges. Fontos azonban tudni, hogy a rendelkezésre állás mértékét is szabályozza a törvény. Továbbá vannak olyan esetek is, amikor nem rendelhetjük el dolgozónk számára, hogy munkaidején felül rendelkezésünkre álljon. Nézzük a részleteket.

Dolgozónk a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezhető, ha ez szükséges.

Fontos azonban tudni, hogy a rendelkezésre állás mértékét is szabályozza a törvény. Ennek fényében a 4 órát meghaladó tartamú rendelkezésre állás csak bizonyos esetekben rendelhető el. Ezek az esetek a következők:

  • a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása,
  • baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása,
  • a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása.

Nem rendelhető el készenlét

Fontos tudnunk, hogy vannak olyan esetek, amikor nem rendelhetjük el dolgozónk számára, hogy munkaidején felül rendelkezésünkre álljon. A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig, valamint a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig, valamint munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor számára készenlétet nem rendelhetünk el.

A gyermekét egyedül nevelő dolgozónk számára gyermeke hároméves korától négyéves koráig készenlét csak az ő hozzájárulásával rendelhető el. A törvény nem korlátozza a rendkívüli munkaidő elrendelését baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer

Ügyelet és készenlét

Ügyeletnek nevezzük a rendelkezésre állást, amikor mi határozzuk meg dolgozónk számára a rendelkezésre állás helyét. Készenlétnek nevezzük pedig, amikor a tartózkodási helyét a dolgozónk maga határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon.

A rendelkezésre állás elrendelését munkavállalónk kérése esetén írásban kell megtennünk. Emellett még azt is fontos tudnunk, hogy tartamát legalább egy héttel korábban, egy hónapra előre szükséges közölnünk. Azonban jó, ha tudjuk, hogy az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, ha a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatjuk.

FONTOS információ, hogy a készenlét havi tartama a 168 órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe vennünk.

Amit még szintén fontos tudnunk, hogy a munkavállalónk számára készenlétet a heti pihenőnap (heti pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb négy alkalommal rendelhetünk el.

Készenlét pótlék számítása

Készenlét esetén 20% mértékű bérpótlék jár dolgozónknak az alapbére mellett. Emellett a pótlék mellett ugyanakkor nem jár a munkavállalónknak a készenlét idejére rendes munkabér. Mivel ez az időtartam önmagában, munkavégzés nélküli, tehát nem minősül munkaidőnek.

Előfordulhat azonban, hogy a készenlét időtartama alatt tényleges munkavégzés is történik. Tekintettel arra, hogy készenlétet a rendes munkaidőn kívül rendelhetünk el, ezért hogyha ezalatt az idő alatt dolgozónk munkát is végez, ezt az időt rendkívüli munkavégzésnek kell tekintenünk, s a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékot kell megfizetnünk a rendes munkaidőre járó munkabéren felül.

Jó, ha tudjuk, hogy munkavégzés esetén egyéb bérpótlékokra, mint például műszakpótlékra, vagy éjszakai pótlékra, vasárnapi pótlékra, munkaszüneti napi munkavégzésért járó pótlékra is jogosult lehet dolgozónk. Ne felejtsük el szükség esetén ezeket is figyelembe venni!

Figyeljünk a készenlét és a készenlét ideje alatti munkavégzés elszámolására vonatkozó törvényi előírások betartására és legyünk tekintettel emellett a munkaidő-beosztás szabályaira is.

Amennyiben részletesebben szeretne tájékozódni arról, hogy hogyan kell számítani a készenléti pótlékot, vagy a bérpótlékokhoz kapcsolódó egyéb szabályokról, rendelje meg szakkönyvünket.

Forrás: BérPortál – www.berportal.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Ügyvitel Port
Teljeskörű bérszámfejtés és TB-elszámolás!
Megosztás

About Author

Comments are closed.