A munkavállalók mobilitását célzó juttatásokhoz kapcsolódó adókedvezmény

0

Így tavasszal, az előző év zárásához elengedhetetlen a társasági adó számításának korrekciós tételeinek a megismerése. A törvény szerint számtalan eset létezik, mi most ebből a munkavállalók mobilitását célzó juttatásokhoz kapcsolódó adókedvezményt vesszük végig.

De mit is értünk az adózás előtti eredmény korrekciós tételei alatt?

A korrekciós tételek egy része az adóalap védelmét szolgálja. Ezek döntően az Szt. szerint elszámolt költségekhez, ráfordításokhoz kapcsolódóan írják elő a növelő tétel, illetve az Szt. szerint az eredmény javára elszámolt bevételekhez kapcsolódóan tartalmazzák csökkentő tétel alkalmazását, olykor korrekciópárosok.

Más részük kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a (bizonyos módon felmerült) költségek, ráfordítások növeljék az adóalapot, más esetben pedig a csökkentő tételek előírásával kedvezményt (esetenként többszörös kedvezményt is) biztosítsanak.

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Mit jelent a gyakorlatban a munkavállalók mobilitását célzó juttatásokhoz kapcsolódó adókedvezmény?

Adóalap-csökkentő tételként érvényesíthető a költségkénti elszámoláson túl a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti munkásszállás

  • bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében,
  • céljára bérelt ingatlan bérleti díjaként az adóévben elszámolt összeg,
  • fenntartására, üzemeltetésére az adóévben elszámolt összeg;
  • az adózó által a munkavállalói számára bérlakás céljából épített és e tevékenységet közvetlenül szolgáló, hosszú élettartamú szerkezetű épület bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében.

A bérlakáshoz kapcsolódó kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a bérlakás olyan, legalább heti 36 órás munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló és vele együtt lakó közeli hozzátartozója elhelyezésére szolgáljon, akinek

  • nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van, továbbá
  • lakóhelye és munkahelye legalább 60 kilométerre van egymástól, vagy a munkahelye és lakóhelye között naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazási ideje a 3 órát meghaladja.

Fontos megemlítenünk, hogy a kedvezmény igénybevételére nincs lehetőség, ha az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő munkavállalóját, ennek hozzátartozóját szállásolja el.

Eltérő rendelkezés hiányában az adózó több jogcímen is igénybe veheti a mobilitási céllal összefüggő csökkentést, az azonban nem haladhatja meg a pozitív adózás előtti eredmény összegét, ez ugyanis az adóalap-kedvezmény korlátja.

Összegzésül megállapíthatjuk, hogy széleskörű ismeretek szükségesek ahhoz, hogy helyesen tudjuk alkalmazni a társasági adó kiszámításának korrekciós tételeit. Több esetben nem elég csupán költségként elszámolni bizonyos gazdasági eseményeket, hiszen annak egyéb befolyásoló hatása is lehet az eredményre.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.