Apró változtatások a munkáltatói adómentes lakáscélú támogatásban

0

A cafeteria rendszer egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eleme, a munkáltató által – bizonyos feltételek fennállása esetén – adómentesen adható lakáscélú támogatás nemrégiben esett át némi módosításon.

Korábban a szabályozáshoz kapcsolódó fogalmakat a 12/2001. (I.31.) kormányrendelet tartalmazta. Ezeket a meghatározásokat emelték át az 1995. évi CXVII. Szja törvénybe, de nem változatlan tartalommal. Az új fogalmak 2016. augusztus 1-jétől érvényesek.

Ettől az időponttól kezdve a méltányolható lakásigény meghatározásából kikerült a félszoba fogalma. A törvény lakószobának minősíti azt a helyiséget, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 nm-t, de nem nagyobb, mint 30 nm, és legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkezik. Az ennél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni. Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 nm-t, azt szintén két szobaként kell figyelembe venni.

A méltányolható lakásigény mértéke az együttköltöző, együttlakó családtagok számától függően egy és két személy esetében legfeljebb 3 lakószoba, három és négy személy esetében legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében további egy lakószobával nő a méltányolható lakásigény mértéke.

Abban az esetben, ha a munkáltató a módosítást megelőzően már vizsgálta a méltányolható lakásigénynek való megfelelést, akkor a későbbiekben már nem kell felülvizsgálnia, hogy ez a feltétel megfelel e az szja törvénybe átemelt fogalmaknak.

Forrás: berportal.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.