Szja törvény szerinti juttatások szerepeltetése a havi adó- és járulékbevallásban 2019-től

0

2019. január 1-jétől a béren kívüli juttatásként, egyes meghatározott juttatásként vagy adómentes juttatásként megszűnő juttatásokat továbbra is nyújthatjuk a munkavállalóink részére.

Tekintettel arra, hogy azokra nem alkalmazhatjuk a 2018-as évi kedvezményes adózási szabályokat, azok a munkabérrel azonos módon adóznak 2019-ben. Cikkünkben arra térünk ki, hogy a 2018-ban még béren kívüli juttatásként, egyes meghatározott juttatásként, vagy adómentes juttatásként számfejtett elemeket a havi bevallás mely sorában kell szerepeltetnünk.

Adó- és járulékbevallás 304. sor

Jó, ha tudjuk, hogy a 1908-as számú havi adó- és járulékbevallás 304. sorában kell szerepeltetnünk mindazokat a magánszemély részére 2019. január 1-jét követően nyújtott, nem önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles juttatásokat, amelyek 2018. december 31-éig az Szja törvény 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásnak [figyelemmel az Szja tv. 89. § (5) bekezdésében foglaltak alapján egyes meghatározott juttatásként nyújtható juttatásokra (például helyi utazási bérlet, étkezési célú Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás) is], az Szja tv. 71. §-a szerinti béren kívüli juttatásnak, illetőleg az Szja törvény 1. számú melléklete szerinti adómentes juttatásnak (például lakáscélú munkáltatói támogatás, mobilitási célú lakhatási támogatás) minősültek.

Önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetés

Bérszámfejtés közben figyeljen rá, hogy 2019. január 1-jétől a munkáltató által a magánszemély javára az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba befizetett támogatói adomány, illetve munkáltatói hozzájárulás is nem önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles.

Tartsuk szem előtt az adatszolgáltatási kötelezettségünk teljesítéséhez kapcsolódó iránymutatásokat, valamint a „cafetéria” elemek 2019. január 1-jével hatályba lépő törvényi rendelkezéseire is legyünk figyelemmel!

Forrás: 1908-as bevallás Kitöltési útmutatójának 62. – 63. oldala
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Használjon okos bérprogramot!
Megosztás

About Author

Comments are closed.