Vasárnapi pótlék szabályai és számítása

0

Mikor kell vasárnapi pótlékot fizetnünk munkavállalóinknak a munkabérükön felül? Nézzük meg e cikkünkben a vasárnapi pótlék elszámolásának, valamint a vasárnapra történő munkaidő-beosztás szabályait!

A munkáltató tevékenysége és a társadalmi közszükséglet sokszor megkívánja azt, hogy dolgozónk vasárnapi napon is munkát végezzen.

Jó, ha tudjuk, hogy vasárnapi napra rendes munkaidőre akkor oszthatjuk be dolgozóinkat, amennyiben az alábbiakban felsorolt feltételek miatt szükséges, hogy vasárnap is ellássák feladataikat.

Ezek az esetek a következők:

 1. a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
 2. az idényjellegű,
 3. a megszakítás nélküli,
 4. a több műszakos tevékenység keretében,
 5. a készenléti jellegű munkakörben,
 6. a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,
 7. társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
 8. külföldön történő munkavégzés során, valamint
 9. a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál történik a munkavállalónk foglalkoztatása.

A Munka Törvénykönyve értelmében vasárnapi munkavégzés esetén 50% mértékű vasárnapi pótlék jár dolgozónknak a rendes és rendkívüli munkavégzés esetén is a havi alapbére mellett.

Vasárnapi pótlék, mint plusz díjazás

Azonban fontos tudnunk, hogy rendes munkaidőre beosztott dolgozóinknak csakis az alábbiakban felsorolt esetekben jár plusz díjazásként a vasárnapi pótlék:

 • a több műszakos tevékenység keretében,
 • a készenléti jellegű munkakörben,
 • a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál

foglalkoztatott munkavállaló számára.

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Tehát amennyiben a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre egyéb okból is sor kerülhet, akkor a munkavállalónkat vasárnapi pótlék a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre nem illeti meg.

Fontos tudnunk azt is, hogy a fentiekben felsorolt három esetben dolgozóinknak, hogyha rendkívüli munkaidőként túlórát rendelünk el egy beosztás szerinti munkanapján, akkor is kell vasárnapi pótlékot fizetnünk a rendkívüli munkaidő óráira is. Legyünk arra is figyelemmel, hogy ebben az esetben a rendes munkaidő feletti órákra, azaz a rendkívüli munkaidőre szintén ötven százalékos mértékű bérpótlékot is meg kell fizetnünk a dolgozónknak.

Előfordulhat olyan eset is, amikor dolgozónk munkaköre, illetve a cég tevékenysége alapján rendes munkaidőben történő munkavégzésre nem lenne kötelezhető, mégis egy kialakult helyzet sürgős elhárítása miatt vasárnap is munkát kell végeznie. Mivel ezt a munkavégzést rendkívüli munkavégzésként rendeltük el számára, így részére erre az időre a vasárnapi pótlék mellett a 100% mértékű „túlóra” pótlékot is meg kell fizetnünk.

FONTOS tudnunk, hogy a munkaszüneti napra vonatkozó munkaidő beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmaznunk, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét– és a pünkösdvasárnap tekintetében. Jó, ha tudjuk, hogy dolgozóinkat a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100% bérpótlék illeti meg a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a vasárnapi pótlék helyett.

Legyünk hát figyelemmel a bérpótlékok helyes számítására, ha munkavállalónknak vasárnapi nap folyamán kellene munkát végezniük!

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.