Próbamunka helyesen

0

“A „próbanap”-ról alkotott elképzelés: a puding próbája az evés…De vajon ez jogszerű?… és a valóság: Az előző kérdésre a válasz, hogy nem!”

Abban mindenki egyet ért, hogy ha munkáról és munkahelyről van szó, mindenképpen egy jó csapatban, hozzáértő kollégákkal szeretne dolgozni, hiszen a munka életünk egy központi része. Egy új munkahely mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára nagy kihívást jelent. Egyik fél sem tudja, hogy mire is számíthat a másik féltől. A munkavállaló valóban olyan ügyes, az adott területen, ahogyan elmondta? És vajon a munkáltatónál tényleg olyan gépek és feltételek vannak, amit mondott? Sokan ezek ellenőrzésére használják a próbanapot, amikor is mindkét fél megbizonyosodhat arról, hogy valóban az elképzelésüknek megfelelő a másik fél. De törvényes megoldás ez?

A „próbanap”-ról alkotott elképzelés….

Minden munkáltató álma, hogy a munkára kiválasztott jelölt, egyből és profin megbirkózzon a rá bízott feladattal. De, mint ahogy a puding próbája az evés, így ő is szeretne meggyőződni leendő munkavállalója alkalmasságáról. Hiszen sokan és sokszor tapasztalhattuk már, hogy az állásinterjú során oly szimpatikus jelöltünk, nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. Így egy próbanap keretében szeretne előbb meggyőződni a munkavállaló alkalmasságáról, mielőtt ténylegesen felvenné őt. De vajon ez jogszerű?

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

… és a valóság

Az előző kérdésre a válasz, hogy nem. Nem jogszerű ilyen módon „foglalkoztatni” a munkavállalót még akkor sem, ha ez mind a munkavállaló, mind a munkáltató, beleegyezésével történne. Mivel ilyen esetben munkaszerződés nélkül szeretnénk foglalkoztatni a munkavállalókat, így megszegjük a Munka törvénykönyvét és sajnos bírságra is számíthatunk egy ellenőrzés alkalmával.

Nagyon fontos, így figyeljünk arra, hogy a törvény tehát nem ad lehetőséget a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra, így „próbanapra” sem.

Mi a törvényes megoldás?

Törvényes megoldás lehet például az egyszerűsített foglalkoztatás. Ennek alkalmai munka esetén 2000 forint a közterhe és több napot is tudjuk ilyen formában foglalkoztatni a dolgozót, teljesen törvényes keretek között, mielőtt felvennénk.

De mégis a legtisztább dolog, ha felvesszük a dolgozót, megkötjük a munkaszerződést, amiben 3 hónapos próbaidőt kötünk ki. A próbaidő pont arra hivatott, hogy megismerjék egymást a felek és el tudják dönteni, hogy megfelel-e az elképzeléseiknek a helyzet. Ezen idő alatt kiderül, hogy a munkáltató valóban a megígért körülményeket biztosítja és az is, hogy új munkavállalónk valóban el tudja-e végezni a rábízott feladatokat. A próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat, tehát ha bármelyik félnek nem ideális a helyzet, viszonylag könnyen el lehet válni egymástól.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.