Milyen a beltag felelőssége egy betéti társaságban?

0

A cégalapítás során az elsők között kell(ene), hogy szerepeljen a felelősség kérdése. Nem mindegy, hogy milyen a tagok felelőssége, mivel és mikor kötelesek helytállni a céges tartozásokért. Ebben a cikkben a betéti társaság beltagját nézzük meg. Milyen a beltag felelőssége?

Néhány gondolat a felelősségről

A felelősséget az emberek hajlamosak valamiféle negatív, büntetésként megjelenő fogalomként értelmezni. Ez azonban nem a jó hozzáállás. A felelősség mutatja meg számunkra, hogy mi az, amit képesek vagyunk befolyásolni, irányítani. Ha valami egyáltalán nincs a felelősségi körünkben, egyáltalán nem vállalunk érte felelősséget, azt irányítani sem tudjuk. Sőt, legtöbb esetben meg sem próbálkozunk vele. Tehát a felelősség nem valamiféle „mumus”, amitől tartanunk kell. Pont ellenkezőleg, ez adhatja a kezünkbe a gyeplőt, például a saját vállalkozásunk irányítását.

A felelősséggel kéz a kézben jár a megfelelő tudás is. Hiszen hogyan is vállalhatnánk felelősséget olyanért, amit nem ismerünk, amiről semmit sem tudunk. Ahhoz, hogy a felelősség ne Damoklész kardjaként legyen a fejünk felett, ami bármikor lecsaphat, ismernünk kell annak szabályait. Például egy betéti társaság esetén tudnunk kell, hogy milyen a beltag felelőssége.

A betéti társaság alapjai: a beltag és a kültag

A betéti társaság az egyik legnépszerűbb cégforma, rövidítve bt.-ként találkozhatunk vele. A betéti társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy a társaság gazdasági tevékenységének céljára a társaság részére vagyoni hozzájárulást teljesítenek.

Az alapításhoz legalább egy beltag és egy kültag szükséges. A beltag és kültag közötti különbséget a felelősségük határozza meg.

A beltag a társaságnak a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért is köteles helytállni. Ez azt jelenti, hogy a beltag saját vagyonával is korlátlanul felel a társaság tartozásaiért. Ez azonban egy úgynevezett mögöttes helytállási kötelezettség. A korábbi törvény ezt mögöttes felelősségnek hívta, így még ma is sokszor ezzel találkozunk, de gyakorlati lényegét tekintve nincs különbség. A lényegre mindjárt részletesebben is kitérek.

A kültag a társasági kötelezettségekért – ha a törvény eltérően nem rendelkezik – nem tartozik helytállási kötelezettséggel, vagyis azért a saját vagyonával nem felel.

A beltag mögöttes felelőssége

A beltag felelőssége tehát korlátlan, de egyben mögöttes is. A mögöttes felelősség azt jelenti, hogy a beltag akkor felelős a bt. tartozásáért, ha a bt. vagyona a tartozást nem fedezi. Ha a cégben van annyi vagyon, amiből a tartozás rendezhető, akkor a beltag saját vagyonához senki nem nyúlhat. Ha viszont a cég nem tudja kifizetni a tartozást, akkor a fennmaradó összeg a beltagra hárul.

Nézzük meg egy példán is.

A nagyon frappáns elnevezésű „Példának okáért Bt.” (ilyen néven egyébként nem találunk céget, legalábbis a cikk születésének pillanatában) teljes vagyona 5 millió forint. A cég egyébként az építőiparban tevékenykedik, házak építésével foglalkozik. Ehhez természetesen rendelkezik különböző eszközökkel és a bankszámláján is van néhány millió forint.

Minden jól megy, amikor a cég tulajdonosai úgy gondolják, hogy ideje „nagyot álmodni”, és egyszerre több kivitelezési projektet is elindítanak. Mindehhez kölcsönt is vesznek fel egy ismerőstől.

Nagy lelkesedéssel vágnak bele a feladatba, ám több tényezőt is számításon kívül hagynak. Így a viharfelhők szép lassan kezdenek a fejük felett gyülekezni. Ez azt jelenti, hogy olyan kiadásaik vannak, melyekre nem gondoltak, és kiderül, hogy a projektek is veszteséget termelnek. A lényeg a lényeg, egy idő után a cég tagjai azzal szembesülnek, hogy a bt. már nem tudja visszafizetni a kölcsönt. Ekkor már – barátság ide vagy oda – a hitelező ismerős sem tud több haladékot adni. A cégben meglévő vagyon 5 millió, ám a tartozás immár 30 millióra gyarapodott. Ekkor lép be a képbe a beltag felelőssége, ami bár korlátlan, de egyben mögöttes is.

Mivel a cég a 30 milliós tartozásból csak 5 milliót tud visszafizetni, és ezzel teljesen kiürül minden céges kassza, és minden eszközt is pénzzé tettek már, a fennmaradó 25 milliót bizony a beltagnak kell kifizetnie. Mivel ez zsebből neki sem megy, veszélybe kerül a nevén lévő családi ház és az autó is. Sőt, mivel hamarosan nyugdíjba is megy, bizony még az is lehet, hogy a nyugdíjából is ezt a tartozást fizetgeti majd.

Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing

Hogyan követelhető a tartozás a beltagtól?

Anélkül, hogy a követelés érvényesítésének jogi részleteibe belemennénk, egy lényeges dologra hívom fel a figyelmet. A követelés érvényesítése során a beltaggal szemben akkor hozható ítélet és hajtható be a követelés, ha ő is perben állt. Vagyis nem elég önmagában a céggel szemben indítani egy eljárást, ha a beltag vagyonából is szeretnék behajtani majd a tartozást. A beltag és a cég akár együtt is perelhető, de a végrehajtásnál már más a helyzet.

A bíróság a beltaggal szemben hozott marasztaló ítélet végrehajtását akkor rendelheti el, ha a társasággal szemben a követelés végrehajtása eredménytelen volt. Itt jön be tehát a mögöttes felelősség. Addig ugyanis nem lehet a beltag vagyonát végrehajtani a céges tartozás miatt, míg a cégtől is behajtható a követelés.

Szabadulhat a beltag a felelősség alól?

Fontos tudni, hogy a beltagi felelősség nem szűnik meg automatikusan és teljes mértékben a beltagi viszony megszűnésével. Önmagában nem megoldás, ha a beltag gyorsan kilép a cégből, mikor már látja, hogy gond van.

A beltag a tagságának megszűnése után még 5 évig ugyanúgy korlátlanul felel azokért a céges tartozásokért, amelyek a tagsága megszűnése előtt keletkeztek.

Az sem jelenthet szabadulást a beltag számára, ha a tartozás keletkezése után beltagból kültag lesz. Ekkor is igaz lesz, hogy 5 évig továbbra is korlátlanul felel a cég olyan tartozásaiért, amelyek akkor keletkeztek, amikor ő még beltag volt.

Bár a felelősség alól a fenti esetekben sem menekülhet meg a volt beltag, az továbbra is áll, hogy a helytállási kötelezettsége mögöttes lesz. Akkor felel a saját vagyonával, ha a cégen a tartozás nem hajtható be.

A fentiek azért ne tántorítsanak el se a bt. alapítástól, se a vállalkozástól. Nagyon sok bt. jól működik. Köztük vannak olyanok is, melyek igazán nagyban űzik a vállalkozást. Például az egyik nemzetközi jelenléttel is büszkélkedő élelmiszerbolt hálózat is bt. formában működik. Az persze már más kérdés, hogy esetükben a beltag egy korlátolt felelősségű társaság (kft.). Így a kft. az, ami beltagként saját vagyonával korlátlanul felel a bt. tartozásaiért, nem pedig egy magánszemély. Ez azonban így is szabályos.

A lényeg, hogy körültekintően alapítsunk céget, és megfelelő tudás birtokában vállalkozzunk. De a legfontosabb, hogy mindig időben, előre kérjünk jogi segítséget, ha mi magunk nem ismerjük a szabályokat.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.
Kövess bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Szakértő bérszámfejtés határidőre
Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Megosztás

About Author

Comments are closed.