A Gépjárműadó

0

“A gépjárműadó a főszabály szerint két egyenlő részletben megfizetendő. A két részlet megfizetésének határideje 2022-ben március 15., illetve szeptember.”

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1. óta az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. 2021-ben a NAV a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. Jó ha tudjuk, hogy ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, a NAV az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem.

2022-ben nem ezer forintra kerekítve, hanem forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót. Ennek oka, hogy 2022. január 1-jén módosult az adózás rendjéről szóló törvény, és a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni.
A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál az átutalási bizonylat közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Erre érdemes nagyon figyelni, ugyanis ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet:

  • átutalással,
  • csekken,
  • az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER) keresztül vagy
  • akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával.

Fontos, hogy a pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek, például áfás egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással – beleértve az EFER-es utalást is – rendezhetik a befizetést.

Mikor kell megfizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó a főszabály szerint két egyenlő részletben megfizetendő. A két részlet megfizetésének határideje 2022-ben március 15., illetve szeptember.

Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpontok után kapja meg, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. (Jó ha tudjuk, hogy a határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.) Fontos, hogy az értesítő levél esetében a befizetési határidő az átvételtől függetlenül március 15., illetve szeptember 15.

Jó ha tudjuk, hogy ha év közben használt gépjárművet vásárolt valaki, akkor csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót. A gépjárműadót ugyanis főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.
Ha azonban a megvásárolt használt gépjármű ki volt vonva a forgalomból és az új tulaj nevére helyezik újra forgalomba, akkor a gépjárműadót az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

Amennyiben eladásra került a gépjármű év közben, akkor is az eladónak kell az év hátralévő részében a gépjárműadót fizetni, ugyanis – ahogy fentebb már említettük, – az éves adót az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.
Azonban, ha a gépjárművet kivonják a forgalomból, az adót csak időarányosan kell megfizetni.

Milyen esetben mentesülhetünk a gépjárműadó alól?

A környezetkímélő gépjármű adómentes. Ilyen az elektromos és a nulla emissziós gépkocsi. Ezek a következők:

  • tisztán elektromos gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5E környezetvédelmi osztály szerepel),
  • külső töltésű (plug-in) hibrid (a forgalmi engedélyben 5P környezetvédelmi osztály szerepel),
  • növelt hatótávolságú hibrid (a forgalmi engedélyben 5N környezetvédelmi osztály szerepel),
  • nulla emissziós gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály szerepel).

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.