Az adóhatósági jövedelemigazolás

0

Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nekünk, vagy ügyfeleinknek (akár egy hitelfelvételhez) jövedelemigazolásra van szüksége a NAV-tól.
Azt már biztosan tudjuk, hogy az IGAZOL nyomtatványon kell megigényelni az érintett igazolást.
Foglaljuk most össze a jövedelemigazolás legfontosabb ismérveit, illetve nézzük meg többek között azt, hogy például hogyan alakul egy KATÁ-s vállalkozó vagy átalányadózó jövedelemigazolása!

Megismerkedhetünk azzal is, hogy bizonyos esetekben mi válthatja ki az általunk kitöltött úgynevezett „munkáltatói igazolást”.

Na de, mit is tartalmaz a NAV-os jövedelemigazolás?

A kiállítás napján fennálló állapot szerint, adóévenként tartalmazza

 • a bevallott, illetve a munkáltatói, utólagos adómegállapítással, valamint a soron kívüli adómegállapítással megállapított, összevontan és elkülönülten adózó jövedelmet;
 • a jövedelem után keletkező személyi jövedelemadót;
 • a különadóalap után a különadót;
 • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott bevétel összegét és az ekhofizetési kötelezettséget.

Arra az adóévre, amelyre az adózó adónyilatkozatot nyújtott be, a családi kedvezménnyel nem csökkentett, összevont adóalap és valamennyi bevallási kötelezettséggel járó, külön adózó jövedelem együttes összegét és a személyijövedelemadó-kötelezettséget tartalmazza.

Mint megszokhattuk már, akár más esetben is, hogy bizony meg is tagadhatja a NAV az igazolás kiadását.

Mikor nem adható ki jövedelemigazolás?

Jövedelemigazolás nem adható ki például akkor, ha a személyi jövedelemadóról az adózó nem nyújtott be bevallást.

Kivétel a fenti alól, vagyis a jövedelemigazolás kiadható abban az esetben:

 • ha az adóalap és az adó megállapítása utólagos, illetve soron kívüli adómegállapítással történt;
 • ha a NAV nyilvántartása szerint az adózót a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) alapján bevallási kötelezettség nem terheli, illetve terhelte, és erre vonatkozóan a NAV-nak nyilatkozik.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Hogyan alakul az Szja törvény hatálya alá tartozó adózóknál a jövedelemigazolás kiadása? Milyen adatok vehetők figyelembe ezen esetben?

A jövedelemigazolásnál az Szja tv. hatálya alá tartozó adózóknál, a megjelölt adóév függvényében, például a következő adatok vehetők figyelembe:

 • az SZJA (’53) számú bevallás;
 • az adónyilatkozat az szja-kötelezettségről;
 • az egyszerűsített bevallás az szja-kötelezettségről;
 • a bevallási nyilatkozat alapján készített adóhatósági adómegállapítás;
 • az adóhatósági adómegállapítás.

Az Szja tv. hatálya alá tartozó magánszemélyeknél – egyéni vállalkozóknál is – a jövedelemigazolás az összevont és elkülönült jövedelmet és az adókötelezettséget tartalmazza.

Na de, mit is tartalmaz a jövedelemigazolás az átalányadózóknál?

Az átalányadó szabályai szerint az adózó jövedelemigazolása az átalányadó alapját és a megállapított átalányadót tartalmazza.

A másik „különlegesség” a KATÁ-s adózók jövedelemigazolása.

A KATÁ-s adózóknál milyen jövedelmet igazol le a NAV?

Jövedelemigazolás a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adózóknál a KATA bevallás adatai vehetők figyelembe:

a) Jövedelemként a régi Kata tv. alapján a 2013.-2021. évek, illetve 2022.01.01.-2022.08.31. közötti időszakra a kisadózó vállalkozás utolsó, megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százalékát, több tagnál fejenként egyenlő részét, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzatát kell figyelembe venni.
b) Jövedelemként az új Katv. alapján 2022.09.01-től a kisadózó vállalkozó utolsó, megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százalékát kell figyelembe venni.

Mit is tartalmaz a KATÁ-s jövedelemigazolás?

Kisadózó jövedelemigazolása a következőket tartalmazza:

 • a kisadózó számított – 2022. évi jövedelemigazolás esetében elkülönítve a régi Kata tv. és az új Katv. hatálya alá tartozó – jövedelmét;
 • ha a jövedelemigazolással érintett adóévre a kisadózót az Szja tv. alapján is terhelte bevallási kötelezettség, akkor a jövedelemigazolás – a kisadózó számított jövedelme mellett – az szja-bevallás szerinti jövedelmet és adófizetési kötelezettséget is.

Legfőképpen a KATÁ-s adózóknál megállapítható, hogy nagyon nincsenek könnyű helyzetben ezzel a 60%-os úgynevezett „kalkulációs kulccsal”.

Nem ritka az az eset sem, hogy ezen kikalkulált jövedelmet egy esetleges hitelfelvételnél a pénzintézet saját „politikájuknak” köszönhetően még kevesebb jövedelemként veszi figyelembe.

Még egy fontos dolgot meg kell említenünk a dolgozóink keresetigazolásával kapcsolatban. Bizonyos pénzintézeteknek már nincs szüksége a hagyományos munkáltató által kiállított keresetigazolásra. A dolgozó saját ügyfélkapujával az ügyfélportálra belépve keresetigazolást kérhet le percek alatt, amit ott azonnal a kiválasztott pénzintézet felé hivatalosan továbbítani is tud.
Ezzel is egyszerűsödik az ügyintézés és valamelyest terhet vesznek le nekünk, mint bérszámfejtők válláról.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.