Átlátható vagy “titkos” bérezés? Melyiket válasszam?

0

Sok cégnél dilemmát okoz a vezetőségnek, hogy nyílt, átlátható bérezést vezessen be, vagyis ne legyen titok a kollégák között a bér kérdés, vagy a titkos bérezés mellett döntsenek. Igaz, manapság még mindig gyakoribb a titkos bérezés, azonban egyre többen kacsintgatnak a nyílt bérezés felé. Tény, hogy egy cégen belül az átlátható fizetések bevezetését nagy gondossággal kell előkészíteni és bevezetni, hogy ne okozzon bérfeszültséget. A fizetés és bér kérdése eléggé kényes téma szokott lenni a felek között, mégis nagyon fontos beszélni róla, hiszen a két félnek közös az érdeke.

Mint az ismeretes, a munkavállalókat nem csupán a bér tudja motiválni. Igen, az tény, hogy mindenki pénzből él, de a fizetés csak egy bizonyos szintig tud a motiváció forrása lenni. Az, hogy mi alapján mondja egy munkavállaló, hogy egy munkahely jó, az nagyon szubjektív. Általában amit mégis ki szoktak emelni, az a munkahelyi légkör és a vezetőség rugalmassága.

Na de akkor nézzük is meg, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a nyílt és titkos fizetésnek.

1.) Nyílt bérezés

Alapvetően az átláthatóság, legyen szó bármiről is az üzleti világban, növeli a bizalmat. Ehhez azonban két megfelelő fél kell. Mivel a bér kérdés nagyon érzékeny téma, sajnos itt nem annyira egyszerű a helyzet. Előfordulhat ugyanis, hogy két, ugyanazon feladatot ellátó kolléga fizetése eltérő. Egy bér megállapításánál a vezetőség sok mindent figyelembe vesz, adott esetben a végzettséget, munkamorált, elért eredményeket, azonban a két kolléga nyílt fizetési rendszer esetén csak a fizetést nézi, ami bérfeszültséget teremthet. Tehát ahol nagyon nagy különbségek vannak a bérek között, ott nem lehet egyik napról a másikra bevezetni az átlátható bérezést. Egy részről tisztább és átláthatóbb helyzetet teremthet a nyilvános fizetés bevezetése, valamint nem lesz annyira tabu és kínos téma a bér kérdése, azonban feszültséget is teremthet, pláne akkor, ha indokolatlanul nagy különbségek vannak a bérek között.

Ha valaki mégis szeretné bevezeti cégéhez az átlátható bérezést, azt nagyon – nagyon alaposan elő kell készíteni. Első lépésként egy szintre kell hozni az egyazon területet /munkakörben dolgozó munkavállalók bérét. Ebben az esetben jó, ha nem csak a béreket hozzuk nyilvánosságra, hanem az ahhoz vezető utat is. Jó megoldás lehet, hogy mindenki egy alap fizetéssel indul a cégnél, természetesen a végzettségének, tapasztalatának és munkakörének megfelelően, aztán pedig az eltöltött idő, elért eredmény…stb. függvényében nőhet a fizetés. Tehát a kulcs, egy jól kidolgozott rendszer.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer

2.) Titkos bérezés

Magyarországon ezen bérezési forma az elterjedtebb. Sok esetben nem megoldható egy cégben, hogy egységes fizetéseket vezessenek be, így marad a jól bevált régi módszer, a titkos fizetések. Ennek az előnye, hogy mivel senki nem tudja, hogy a másik mennyit keres, nem alakul ki bérfeszültség. Sokan úgy vélik, hogy a bér téma magánügy, vagyis az csak a munkaadóra és az adott munkavállalóra tartozik, hogy mennyiben állapodnak meg. Ettől még lehet igazságos a bérezés, csupán szubjektív szempontok alapján dönt a cég, amit nem tesz közszemlére. Ha egy munkavállaló elégedetlen a bérével, akkor azt a vezetéssel kell, hogy egyeztesse, mivel ilyen esetben nem a másik béréhez mérten elégedetlen a munkavállaló saját bérével.

A hátrányai közé tartozik azonban, hogy nem biztos, hogy titokban maradnak a bérek még így sem. Gyakran előfordul, hogy a bér témára terelődik a szó, pláne olyan kollégák között, akik barátokká váltak a cégnél és elkotyogják keresetüket. Ha esetleg a másik fél kevesebbet keres, garantáltan nem fogja szó nélkül hagyni és ha el nem is megy a cégtől, biztosan meglátszik majd a lelkesedésén és az eredményein a bérkülönbség.

Bérszámfejtés cégen belül vagy kiszervezve: Melyiket válasszam?

Amennyiben cégen belül szeretnénk megoldani a bérszámfejtést, úgy egy ember biztosan lesz, aki ismeri mindenki bérét. Egy nagyobb cégnél már lehet ebből gond. Egyrészt, mivel a fő bérszámfejtő minden béradatot ismer, akaratlanul is elszólhatja magát egy beszélgetésben. Továbbá, mivel rengeteg a munka, lehet, hogy nem csak egy ember foglalkozik a dolgozók bérével. Ilyen esetben ki kell alakítani egy olyan rendszert, ahol a többi bérszámfejtő, esetleg pénzügyes, vagy HR-es kolléga nem látja a béradatokat. Sok cég ezért inkább kiszervezi bérszámfejtését, ami egy remek döntés, hiszen az outsourcing cég, egy külsős cég, tehát nem a kollégák között dolgozik, így ők biztosan nem szólják el magukat a keresetekkel kapcsolatban.

Összességében a cégeknek még mindig egyszerűbb és olcsóbb ez a fajta bérezés, mivel ez esetben nem kell egységes szintre hozni a béreket.

Ami nagyon fontos,

hogy bárhogyan is döntünk, közöljük ezt a kollégákkal, mert egy új kolléga nem biztos, hogy tudja mi a vezetés nézőpontja ezzel kapcsolatban. Érdemes ezt akár egy tájékoztatóban vagy a belső szabályzatban rögzíteni, melyet minden kollégának eljuttatunk.

Forrás: ugyvitelport.hu – Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk
Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Megosztás

About Author

Comments are closed.