A teljesítménybér

0

A munkaszerződés kötelező tartalmi eleme az alapbér és a munkakör. Főszabály szerint a munkabért időbérben kell meghatározni. Ilyen esetben a munkabér a munkavégzés idejére vetített bér. A Munka Törvénykönyve azonban kimondja, hogy a munkabért teljesítménybérben is meg lehet határoznunk. Ebben az esetben a bér a munkavállaló teljesítményéhez igazodik.

Tehát a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkabért teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával állapítsa meg. Teljesítménybér az a munkabér, amely a munkavállalót a kizárólag számára előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg.

Ha a munkabért kizárólag teljesítménybérben szeretnénk meghatározni

Figyeljünk rá, hogy amennyiben a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában szeretnénk meghatározni, azt csak a munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet. Ez megfelelően irányadó az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával megállapított díjazás esetén is, amennyiben az időbér nem éri el az alapbér összegét.

Teljesítménykövetelmény

Fontos, hogy teljesítménybér alkalmazása esetén a munkáltató teljesítménykövetelményt állapít meg, amelyet olyan előzetes – objektív mérésen és számításon alapuló – eljárás alapján köteles meghatározni, amely kiterjed a követelmény rendes munkaidőben történő száz százalékos teljesíthetőségének vizsgálatára.  

A teljesítménykövetelmény megállapítása vagy az azonos teljesítménykövetelmény hatálya alá tartozó munkavállalói csoportok meghatározása során tekintettel kell lenni a munkáltató működési körébe tartozó feltételekre, így különösen a munkavégzésre, a munkaszervezésre és a technológiára.

Figyeljünk rá, hogy a teljesítménykövetelményt és a teljesítménybér-tényezőt alkalmazásuk előtt írásban közölnünk kell a munkavállalóval.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra irányadó teljesítménybér-tényezőt úgy kell megállapítani, hogy a teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét elérje.

Ne feledjük, hogy a kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetén legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása is kötelező.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.