A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása

0

A T3114. számú törvényjavaslat értelmében munkáltatónak minősül a társas vállalkozás is, valamint az ügyvédi iroda az ügyvédi iroda tagjának tekintetében.

Mivel jelenleg a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályozás alapján, a törvény általános fogalom-meghatározásán kívül munkáltatónak kell tekinteni a társas vállalkozásokat is. Mindezek alapján nincs akadálya annak, hogy egy társas vállalkozás – például egy gazdasági társaság – saját tagjának – amennyiben e tag személyes közreműködését munkaviszony alapján látja el – béren kívüli juttatásokat nyújtson.

Ez a lehetőség azonban nem áll fenn az ügyvédi irodák tekintetében, mivel az ügyvédi iroda tagja személyes közreműködéssel járó tevékenységét kizárólag tagi jogviszonyban láthatja el, az ügyvédi iroda tagja az ügyvédi irodával munkajogviszonyban nem állhat.

Tekintettel arra, hogy semmilyen jogpolitikai indok nincsen, ami az ilyen adójogi megkülönböztetést indokolhatná a társas vállalkozások személyes közreműködői és az ügyvédi irodák tagjai között, feltételezhető, hogy ez a különbségtétel csupán a jogrendszer egy nem kívánt hézagosságából ered, amelyet indokolt felszámolni. Jelen törvényjavaslat ezen joghézag felszámolását szolgálja és megteremti annak lehetőségét, hogy az ügyvédi irodák a béren kívüli juttatások tekintetében is hasonló adójogi minőséget élvezzenek, mint a társas vállalkozások.

Forrás: www.parlament.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.