A NAV állásfoglalása a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban

0

A nyugellátásában részesülő magánszemélyek részére biztosítandó 10.000 forint értékű Erzsébet-utalvány az Szja törvény alkalmazásában csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme [Szja törvény 70. § (3) bekezdés a) pont talpszövege]. A csekély értékű ajándék a személyi jövedelemadó törvény szerint egyes meghatározott juttatásként viseli a közterheket. Az egyes meghatározott juttatásokat 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli, a juttatás értékének 1,19-szerese után. Így a juttatás után mindösszesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettség merül fel.

Az ilyen típusú juttatással kapcsolatos közterheket a kifizetőnek (ezen esetben az államnak) kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (a közteher a kifizetőt terheli) [Szja törvény 69. § (5) bekezdés].

A juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher (sem személyi jövedelemadó, sem más közteher) nem terheli. E juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell, ugyanis az Szja törvény 11. § (3) bekezdés d) pontja azt rögzíti, hogy nem kell bevallani azt a bevételt, amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett (az egyes meghatározott juttatásnak minősülő csekély értékű ajándék után a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség a kifizetőt terheli).

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.