Foglalkoztathatjuk a munkavállalónkat más munkakörben, mint amire a munkaszerződése szól?

0

“a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben…Természetesen…itt is vannak ám kivételek.”

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

Általában ritkán, de bizony előfordulhat olyan alkalom, mikor egy munkavállalónknak olyan feladatot kellene ellátnia, mely alapvetően nincs feltüntetve a munkaszerződésében, viszont a cég működése tekintetében fontos. Lehet ilyen egy időszakos akcióhoz vagy egy váratlan idénymunkához kapcsolódó feladatok, vagy természetesen bármi más, ami váratlanul, vagy akár nem váratlanul, de rövid ideig merül fel és ezért nem kívánunk erre a feladatra új munkatársat felvenni.

A Munka Törvénykönyve bizony lehetőséget ad ilyenre, sőt még többre is. Ugyanis, a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

Fontos azonban tudnunk, hogy ennek vannak időbeli korlátai, hiszen ennek az eltérő foglalkoztatásnak a tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. Figyeljünk arra is, hogy ezt arányosan kell alkalmazni akkor, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre.

Tehát láthatjuk, hogy ha betartjuk a fentebbi szabályokat, és valóban szükségünk van az eredeti munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra, akkor nincs mese, munkaszerződés módosításnak lesz helye.

Ne felejtsük el azt viszont, hogy az ilyen munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót mindenképpen tájékoztatnunk kell!

Természetesen, mint oly sok esetben is megszokhattuk már, itt is vannak ám kivételek. Nézzük hát meg ezeket!

A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára

a) a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
b) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint
c) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha
d) a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.

Figyelnünk kell arra is, hogy ilyen esetben a munkavállalónak az új munkakörre előírt bért kell fizetnünk, de ez nem lehet kevesebb, mint a munkaszerződése szerinti alapbére.

Tehát láthatjuk, hogy ha netán szükséges lenne a cég nézőpontjából, hogy időszakosan egy vagy több munkavállalónkat eltérő foglalkoztatásban alkalmazzuk, akkor van rá lehetőség a jogszabályok szerint, viszont ilyen esetben ne feledkezzünk el az ehhez kapcsolódó előírásokról és bizony a korlátozásokról sem.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.