A munkabér kifizetése készpénzben vagy átutalással

0

Hogy a munkabér kifizetése készpénzben vagy átutalással történik, azt a törvény szabályozza. Lássuk, melyik módszernek mi a szabálya.

Munkavállalónk részére kifizetett munkabér kifizetésének módját a törvény pontosan meghatározza. Cikkünkben a munkabér kifizetésre vonatkozó legfontosabb szabályokat foglaljuk össze!

Azt minden bérszámfejtő tudja, hogy a Munka Törvénykönyve alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetnünk.

A munkabér kifizetésére két lehetőségünk van. Egyik lehetőségünk a készpénzes kifizetés, a másik pedig egy olyan pénzforgalmi számlára történő utalás, melyet a munkavállalónk határozott meg. A készpénzzel vagy fizetési számlára való utalással történő teljesítés alternatívát jelent. Amennyiben a munkavállalónk fizetési számlát jelöl meg a munkabérfizetés teljesítéséhez, abban az esetben átutalással lehet teljesíteni. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor viszont készpénzben kell a munkabért kifizetnünk.

Munkabér kifizetése készpénzben

A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetnünk.

A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetnünk, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldenünk, ha a munkavállalónk a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.

A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetnünk

a) a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint
b) az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért.

A munkáltató a munkabért köteles a munkavállaló által megadott címre elküldeni, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt. Jó, ha tudjuk, hogy az elküldés költsége a munkáltatót terheli.

A munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetnünk.

Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki.

Munkabér kifizetése utalással

A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.

Ne felejtsük el, hogy a munkabér kifizetése – ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást – a munkavállaló részére költséget nem okozhat.

A bérszámfejtő és a pénzügyi vezető legyen figyelemmel a munkabér kifizetésének határidejére, szabályaira és a szükséges adminisztrációt se feledjük!

Forrás: A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 157. § (1) bek., 158. §, 159. §
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.