A megszakítás nélküli tevékenység

0

A munkáltató tevékenysége alapján indokolt lehet az általánostól eltérő munkarend használata. Ennek az az oka, hogy a munkavállalók munkaidejének beosztása alapesetben igazodik a munkáltató tevékenységéhez. Cikkünkben a megszakítás nélküli tevékenységre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

A munkáltató tevékenysége megszakítás nélkülinek minősül, ha a tevékenység

  • naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy
  • naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és a fentiek valamelyikének fennállása mellett a tevékenység egyben
  •  társadalmi – nem feltétlenül alapvető – közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul (például ivóvíz-ellátás, tömegközlekedés, áramszolgáltatás), vagy
  • a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható (például kohászat, vegyipar, napilapgyártás).

A nyomdaiparban használt gépek például folyamatosan üzemelnek. Ennek az a legfőbb oka, hogy ezeknek a gépeknek a leállítása, majd újraindítása gazdaságilag sokkal többe kerülne a munkáltatónak, mint a folyamatos üzemeltetésük. A napilapok minden nap megjelennek, s egy konkrét határidőre készülnek el. A gyártósort felügyelő, karbantartó munkavállalók tevékenysége így szintén megszakítás nélkülinek minősül.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer

Megszakítás nélküli tevékenység szabályai

Nem árt tudnunk, hogy megszakítás nélküli tevékenység esetén kollektív szerződés nélkül legfeljebb hat havi vagy huszonhat heti munkaidőkeretet vezethetünk be.

A megszakítás nélküli tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalónk munkaszüneti napon munkavégzésre beosztható rendes és rendkívüli munkaidőben is. Mindkét esetben munkaszüneti napra a száz százalékos mértékű munkaszüneti napra járó bérpótlékot kell elszámolnunk. Ne felejtsük el, hogy rendkívüli munkavégzés esetén dolgozónknak a munkaszüneti napi pótlék mellett száz százalékos mértékű pótlékot is fizetnünk kell.

Vasárnapi munkavégzésre dolgozónk szintén beosztható rendes és rendkívüli munkaidőben. Jó, ha tudjuk, hogy rendes és rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén, vasárnapi napon dolgozónknak azonban nem jár a vasárnapi bérpótlék.

Legyünk arra is figyelemmel, hogy munkavállalónk számára havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztanunk.

Tartsuk szem előtt a megszakítás nélküli tevékenységre vonatkozó további törvényi előírások betartását. A szükséges adminisztrációt se feledjük, s legyünk figyelemmel a munkaidő, valamint pihenőidő beosztásának szabályaira is!

Forrás: A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 90. §, 94. § (2) bek. a) pont, 101. § (1) bek. c) pont, 102. § (2) bek.
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.