A bérszámfejtés outsourcing előnyei

0

Az Outsourcing egy furcsa rövidítés ebből a kifejezésből: “Outside Resource Using”, ami vállalkozáson kívül elérhető erőforrások igénybevételét jelenti a vállalkozás feladatainak ellátásához. Céges környezetben gyakran halljuk, nézzük meg, hogy mit is jelent  és mire való pontosan.

Az outsourcing lényege

Gyakran a cégek olyan tevékenységek vagy szolgáltatások elvégzését bízzák külső vállalkozásra, amelyeket általában maguk is el tudnának végezni, de valamilyen okból előnyösebb, amikor ezt külső szereplőre bízzák.

Az Outsourcing az a speciális folyamat, amiben egy vállalat az addig szokásosan maga által végzett egy vagy több tevékenységét kiadja egy, az adott tevékenységre szakosodott más cégnek, amit így innen kezdve díjazásért ez a másik vállalkozáslát el.

A kiszervező cég így a fő tevékenységére tud koncentrálni. Sikeres outsourcing esetén a tevékenységet átadó és az azt átvállaló cég egyaránt profitál az átszervezésből. Az outsourcingot először azokon a területeken (pl. takarítás, biztonsági szolgálat, étkeztetés) alkalmazták, amelyek kívül estek a vállalatok fő tevékenységi körén.

Milyen tevékenységeket szervezhetünk ki vállalkozáson kívülre?

Szinte nincs korlátja annak, hogy milyen tevékenységek szervezhetők ki, de jellemzőek ezek: bérszámfejtés, könyvelés, postázás vagy más adminisztráció, emberi erőforrás kezelés, marketing, IT munkák.

Azok a vállalatok, melyek kiszerveznek néhány tevékenységet, több szempontot is figyelembe vesznek, hogy eldöntsék minek van értelme és mit előnyös kiszervezni.

Okok lehetnek a kiszervezésre például

  • Magas törvény-ismereti elvárások, szakmai hozzáértés
  • Törvényi előírások
  • Költségek csökkentése
  • Okok az anyavállalat oldaláról (például létszámstop vagy létszám korlát)
  • Hatékonyság növelése
  • Speciális tevékenység (a tevékenység elhanyagolható a fő tevékenységhez képest)
  • Pénzügyi okok

Leggyakrabban a bérszámfejtést és a könyvelést szervezik ki a vállalatok. Ennek az az oka, hogy ezek a funkciók meglehetősen kényesek a törvények, jogszabályok precíz ismeretére, ami azt jelenti, hogy nem feltétlen olcsó szakképzett munkaerő foglalkoztatása ezek ellátásához. Másrészt további számítástechnikai, hardveres és szoftveres (bérprogram) igényeket okozhatnak és a költségekhez kell még számítani a legfrissebb törvény-adatbázisokat és a bérszámfejtők, könyvelők továbbképzéseit is.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

7indok a bérszámfejtés outsourcing mellett

1. Költségek csökkentése

Magyarországon különösen sok törvénynek szabályozza a bérszámfejtés és TB-elszámolás tartalmát és menetét ezért a bérszámfejtés szakembereket igényel, akinek a bére talán magasabb is, mint az adott cég alaptevékenységében résztvevőké. További költségek a jogtárak és továbbképzések, bérprogram ára, szoftverfrissítés díja, melyeket a bérszámfejtés kiszervezésével megspórolhat egy cég.

2. Felelősség és bírságok

A valamire való bérszámfejtést végző cégek átvállalják a hibák következtében felmerülő esetleges bírságokat. Ez nagy különbség ahhoz képest, amikor a cég saját bérszámfejtője követ el akkora hibát, hogy azért a NAV vagy más hatóság büntetést ró ki a vállalatra. Tehát nem csak a bérszámfejtés kerül kihelyezésre, de az azzal kapcsolatos kockázat is, hogy valamit nem jól számfejtenek vagy valamit (például adóbevallás) elmulasztanak, késnek vele.

3. Munkaigényes szolgáltatások

Melyik cégnek kedvence a KSH-nak való adatszolgáltatás vagy más olyan adminisztratív teher, amire nincsen a cégben külön dolgozó, de el kell végezni. Az outsourcing-nak az is előnye, hogy a kiszervezési szerződésbe az ilyen munkák is belefoglalhatók.

4. Bérszámfejtés időben elvégezve

A bérszámfejtéshez szükséges adatok begyűjtése, feldolgozása, adatrögzítése – különösen nagy vállalatok esetében – sok időt igénybe vehet. Egy kis létszámú bérszámfejtő részleg ezért minden hónapban magában rejtené a bérszámfejtés késésének lehetőségét, márpedig alig van valami, ami jobban bosszantaná a munkavállalókat, mint amikor nem kapják meg időben a munkabérüket. A külső outsourcing cég köteles időben elvégezni a bérszámfejtést és a TB-elszámolást.

5. Létszám, minőség és felmondás

A saját bérszámfejtők olyan munkát végeznek, amilyet tudnak és amilyet megszoktunk tőlük és az elvárások nem emelhetők az egekbe, ráadásul nem könnyű helyettesíteni egy bérszámfejtőt, amikor a cégben alig van bérszámfejtő, ami nehéz vagy drága helyzetbe hozhatja a vállalatot a bérszámfejtő szabadsága vagy betegszabadsága idején. Különösen nehéz és kellemetlen helyzet elé állíthatja a céget, amely saját bérszámfejtést üzemeltet, ha felmond egy vagy több bérszámfejtője, mert egyrészt nehéz gyorsan pótolni, ráadásul a távozó magával vihet olyan szakmai tudást is, amit a több éves munkavégzés során, mint olyan specialitást szerzett meg, ami kifejezetten az adott cégre vonatkozik – ez pedig nem lesz átadva az új bérszámfejtőnek.

6. Hozzáértés, szaktudás és gyakorlat

Egy bérszámfejtő cégben olyan bérszámfejtők dolgoznak, akik nem csak magas szinten ismerik szakmájuk szabályait és naprakészek a bérszámfejtés és a TB-elszámolás legfrissebb törvényeit illetően is, de mivel általában több cég bérszámfejtését is végzik, ezért tapasztalatuk van olyan különleges bérszámfejtési helyzetek megoldásában is, amilyenekről egy olyan bérszámfejtőnek, aki csak egy cég speciális foglalkozási körű dolgozóinak bérelszámolását végzi, ritkán van ismerete. Kiszervezés igénybe vételével viszont szakértő helyről kapunk bérszámfejtési, esetleg munkaügyi tanácsokat.

7. Biztonság kétszer

A bizalmas bérszámfejtési adatok kezelése cégek belül nem mindig megoldott, márpedig nem csak kellemetlen, de jogilag sem megengedhető, hogy a dolgozók bére szóbeszéd tárgyává váljon. A diszkréció valószínűsége nagyobb, amikor nem a cégben folyik a bérszámfejtés, hanem egy outsourcing szolgáltatónál. Ami pedig az adatok fizikai biztonságát illeti, arról a bérszámfejtés végző cégek igencsak igényesek szoktak lenni, már csak azért is, mert szerződéseik és vállalásaik komolyak.

Forrás: http://berportal.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Megosztás

About Author

Comments are closed.