30 éven aluli anyák adóalap kedvezménye

0

“A 30 év alatti anyák kedvezménye a következő, összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető…”

Még alig telt egy év a 25 év alattiak személyi jövedelemadó kedvezményének bevezetésére, máris újabb kedvezményt biztosít az állam.

Tovább bővül a családi adórendszer.

A kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

2023. január 1-jétől új adóalap kedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki

  • vér szerint, vagy
  • örökbefogadott, vagy
  • magzat után

családi kedvezmény érvényesítésére jogosult.

Fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik. (De csak akkor ha az 2022. december 31. után történik meg)

Na de mennyi is az SZJA alap kedvezmény összegszerűen?

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb:

  • jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.
  • teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent.

Mit is értünk jogosultsági hónap alatt?

Jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a fentiek szerint fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

Okos Armada könyvelőprogram

Hol is áll az SZJA alap kedvezmények érvényesítési sorrendjében a 30 év alatti anyák kedvezménye?

A 30 év alatti anyák kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Most, hogy már a legfontosabb szabályokkal tisztában vagyunk, nézzük a jövedelmeket!

Milyen jövedelmek esetén lehet igénybe venni az adóalap kedvezményt?

A 30 év alatti anyák kedvezménye a következő, összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető:

  • az Szja tv. szerint bérnek minősülő jövedelmére (Szja tv. 3. § 21. pont)
  • az előző pontban nem említett nem önálló tevékenységből származó jövedelmeire (ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét)
  • önálló tevékenységből származó jövedelmei közül például az egyéni vállalkozónál a vállalkozói jövedelem szerinti adózás alkalmazásakor a vállalkozói kivétre, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelemre

De hogyan is lehet érvényesíteni a kedvezményt?

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, kifizetőtől.

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papír alapú nyilatkozaton.

Az adómentesség lehetőségével várhatóan több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd. Ők nemcsak az új SZJA-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (GYED) is.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada Bérprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.