2019. évi adótörvény változások a munkaügy és bérszámfejtés területén

0

2019. január 1-jével ismét számos törvény változna kisebb-nagyobb mértékben. 2018. június 19-én törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlament elé, ami érinti a munkaügy és bérszámfejtés területét. Cikkünkben e törvénymódosítás legfontosabb változásait foglaljuk össze.

Csökkenő lehetőségek a kedvezményes adózású kifizetői juttatásoknál?

A legfőbb változásokat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló, valamint bevándorlási különadóról szóló T/625-ös számú törvényjavaslat tartalmazta.

A törvényjavaslat 2018. július 25-én kihirdetésre került a 2018. évi 117. számú Magyar Közlönyben. Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény tartalmazza a módosításokat.

A kihirdetett törvénymódosítás alapján a Kormány jövőre jelentősen csökkenti a kifizetők kedvezményes adózású juttatásainak körét.

Megszűnik a jelenleg béren kívüli juttatásként éves szinten adható 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, s csak a Szép kártya juttatás az, ami 2019. évben is megmaradna.

Van ami megszűnik, van ami csökken

Egyes meghatározott juttatások közül megszűnik a valamennyi munkavállaló számára, vagy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján juttatott termék szolgáltatás vagy utalvány juttatásának lehetősége is. Így már nem lesz lehetőségünk munkavállalóknak például önkéntes pénztári támogatást, iskolakezdési támogatást, vásárlási utalványt adni egyes meghatározott juttatásként.

A csekély értékű ajándékok juttatását évi háromszori alkalom helyett jövőre már csak egy alkalommal lesz lehetőségünk adni dolgozóinknak. Ugyanakkor megmarad az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz célzott szolgáltatásra befizetett összeg lehetősége.

2019. január 1-jétől a béren kívüli juttatásokat terhelő közterhek alapjának meghatározásakor a közterhek alapja a juttatás értéke. Azonban az Szja tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatások esetében továbbra is alkalmaznunk kell az 1,18-szoros szorzót.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Szűkül az adómentes juttatások köre?

Az adómentesen adható juttatások köre is jelentősen leszűkül. Megszüntetésre kerül a munkáltató által adómentesen adható lakáscélú támogatások köre, ideértve a lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét is. A jövő évtől már nem adható adómentesen a munkavállaló részére nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás. Megszűnik a minimálbér 30 százalékáig fizetett kockázati biztosítások adómentessége. 2019. évtől a sportrendezvényre szóló belépőjegy bérlet, illetve az éves szinten 50 ezer forintig adható kulturális szolgáltatásra jogosító belépőjegy, bérlet, utalvány sem adható már adómentesen.

A felsorolt juttatásokat továbbra is nyújthatjuk a munkavállalók részére, azonban – tekintettel arra, hogy azokra várhatóan nem lehet alkalmazni a jelenleg hatályos kedvezményes adózási szabályokat – azok a munkabérrel azonos módon adóznának a 2019. január 1-jétől.

Egyéb változások, amire a bérszámfejtőnek is figyelni kell

2019-től az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek egy erre a célra létrehozott online felületen az adóelőleg nyilatkozatot is kitölthetik majd. Ezeket a nyilatkozatokat az adóhatóság elektronikus úton, automatikusan továbbítja a munkáltató, kifizető felé, és erről visszaigazolást küld a kitöltő magánszemély részére. A törvény az ezzel kapcsolatos szabályt fogalmazza meg, rendelkezik továbbá arról, hogy abban az esetben, ha a magánszemély közvetlenül írásban és elektronikus felületen is tett nyilatkozatot, a kifizetőnek az írásban tett nyilatkozatot kell figyelembe vennie.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7.500 forint, napi 250 forint 2019. január 1-jétől. Ez az összeg 2018-ban havi 7.320 forint, napi 244 forint.

Elsősorban a 2019. évet érintő, eddig már kihirdetett legfontosabb törvényi változásokat foglaltuk össze. Ne felejtsük el, hogy a 2019. január 1-jével hatályba lépő számos további változást tartalmazhatnak az érintett jogszabályok, melyek számunkra is fontosak lehetnek.

Forrás:
2018. évi 117. számú Magyar Közlöny: Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények
módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.