Újabb változások a NAV Online számlázásban! ONLINE SZÁMLA 2.0

0

Az Online számla 2.0 ás verziójával pontosan látszik az az irány, hogy közelebb kerüljön a rendszer, a célként kitűzött eÁfa megvalósulásához.

A tavalyi évben jelentős változások voltak az online számlázás miatt, miszerint 2018.07.01-jétől a számlázó szoftvereknek képesnek kell lenniük arra, hogy adott (100.000 Ft) áfa összeget elérő számla kiállításakor azonnal beküldésre kerüljön a számla tartalma a NAV rendszerébe.

Ezt követően a 2018. július 1-jétől bevezetésre került online számla adatszolgáltatással kapcsolatban néhány jelentősebb változás lépett életbe 2019. május 1-jétől. Ezek a változások alapvetően technikai jellegűek voltak, tehát inkább az informatikai hátteret érintették.

Most megjelent az online számla 2020. április 01-től induló új 2.0 verziójának leírása. A teszt környezet felkészítését szeptember hónap végére ígérte a NAV a működési folyamat teszteléséhez.

Jelentősebb változások

A NAV leírása alapján tisztán látszik, hogy az elérhetővé vált új funkciók, illetve változtatások, a fejlesztői oldalon hoznak nagyobb munkálatot. De első körben az is látszik, hogy felhasználói oldalon is fog követelni változást, amit a számlázó programoknak kell biztosítania.

Az előző verzióban egységesítve lettek a mennyiségi egységek és most ez történik a számlázott sorokkal is, így a megfelelő csoportba kell sorolni a számlázott sort. Kötelező elem lesz, hogy az adott számlasorban található tétel jellege meg legyen határozva

-Termék,
-Szolgáltatás vagy
-Egyéb típus szerint,

valamint átalakul a számla technikai érvénytelenítés is.

Bővülnek a lekérdezési lehetőségek az online számla rendszerben

  • a teljes számla minden előzménye számla adattal lekérdezhetővé válik, ami a számlához kapcsolódik
  • olyan számlákat is lekérdezhetővé tesz az új verzió amelyben nem kiállítóként hanem vevőként szerepel a cég
  • bővültek a szűrési lehetőségek és az adatok lekérdezése jobban menedzselhetővé válik a felhasználói oldalról

Jelentős feladatot a számlázó program fejlesztőknek kell véghez vinniük. Mit is takar ez? A küldési és lekérdezési folyamatokat megfelelő módon át kell alakítani és felkészíteni a új működési követelményekre.

A változások egészen kiterjednek például a küldött számla adatok titkosítási folyamatának átalakítására is, amit fejlesztői oldalról kell megoldani. A legtöbb lekérdezési lehetőség beépítése nem kötelező a számlázó programokba, hanem lehetőség, akár ellenőrzés, akár adatfeldolgozás megkönnyítés céljára.

Ami látszik a kötelező adatszolgáltatás felépítésén, hogy több helyen is változik. De jelentős változás az, hogy a NAV megnyitja a az API (az online számla beküldését biztosító felület) felületet a lekérdezések előtt, és nem csak kér adatokat hanem adatszolgáltatást is ad.

Az Online számla 2.0 ás verziójával pontosan látszik az az irány, hogy közelebb kerüljön a rendszer, a célként kitűzött eÁfa megvalósulásához.

Miért fontos olyan számlázó szoftver használata, amelynek a fejlesztése biztosított?

A fenti képből pontosan látszik, hogy a számlázó programoknak egyre pontosabb adatokat kell majd szolgáltatni a számlázott adatokról. Így egyre fontosabb lesz a számlázó programok további fejlesztése, ahol a felhasználók tudják beállítani, meghatározni a NAV szempontjából a számlák adatira vonatkozó fontos adatokat.

Tehát a számlázó programokkal szemben nem “csak” az online számla küldése lesz elvárt hanem, hogy lépést tudjon tartani és biztosítani a lehetőséget az adatok pontos megadására és szolgáltatására a felhasználóknak.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Összeszerelő üzemek készlet és számlázó szoftvere
Megosztás

About Author

Comments are closed.