A NAV Online Számla rendszere

0

Nagy változást jelentett öt évvel ezelőtt amikor először kellett alkalmaznunk a belföldi összesítő jelentést az áfa bevallás részeként. Kezdetben a 2 millió forint vagy annál magasabb áfa tartalommal rendelkező számlákról kellett tételesen adatokat szolgáltatni. Az értékhatárt 2015-től 1 millió forintra csökkentették, jelenleg is ez van érvényben.

A gazdaság további fehérítése céljából a tervek úgy szóltak, hogy az értékhatár további csökkentése várható, ráadásul radikálisan, 100 ezer forintra. Ez jelentős többlet adminisztrációs terhet rótt volna a tisztességes vállalkozásokra, így nem hogy előnyét de inkább a hátrányát kellett volna megtapasztalniuk az intézkedéseknek.

NAV Online Számla rendszerén keresztül adatszolgáltatás

A többlet adminisztrációt kiváltandó, a kiállított számlák adóhatósághoz történő online bekötésével az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni. 2018. július 1-jétől azokról a számlákról kell a NAV Online Számla rendszerén keresztül adatot szolgáltatni, amelyekben a belföldi adóalanyra áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A kézzel kiállított számlák sem maradnak ki a rendszerből, esetükben azonban a jogalkotók 5 napos határidőt engednek meg. Ha azonban a kézi számla áfa tartalma eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, akkor legkésőbb a kiállítást követő napon kell az adatszolgáltatást teljesíteni. A kötelezettséget egy webes felületen lehet teljesíteni, az értékhatárokat elérő kézi számlák adatait ott kell rögzítenie a számla kiállítójának.

A beérkezett számláknál továbbra is megmarad az áfa bevallás részeként történő adatszolgáltatás azokról, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Az új rendszerre való felkészülés közel egy éve kezdődött. Tavaly áprilisban a Nemzetgazdasági Miniszter úgy nyilatkozott, hogy 2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázási rendszer éles verziója. Azóta megjelentek az NGM rendeletek az adatszolgáltatással kapcsolatos szabályokról és az adatséma is amelyben az adatszolgáltatást teljesíteni kell. A számlázó programokkal szembeni követelmény július 1-jétől, hogy az adatszolgáltatást automatikusan, emberi beavatkozás nélkül teljesítse.

Összeszerelő üzemek készlet és számlázó szoftvere

Elérhető a NAV Online Számla tesztrendszere is,

amelynek segítségével a számlázó szoftvereket fejlesztő cégek tesztelhetik rendszereiket. Az oldal a következő linken található: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/

Használatához előzetes regisztráció szükséges. A regisztrációt a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult személy végezheti el. Ezt követően a számlaadatok beküldésének tesztelésére van lehetőség. A részletes szabályok, valamint az adatok beküldéséhez szükséges interfészleírás több nyelven is elérhető az oldalon, valamint a honlapon egyéb műszaki leírások is elérhetőek amelyek segíthetik a fejlesztők munkáját.

Az új rendszer keretében a NAV egy új szolgáltatást is elindít. A vállalkozások lekérdezhetik az összes, adatszolgáltatással érintett számlájukat, és a partnereik is megnézhetik azokat, amelyeknél ők voltak a vevők. Így ellenőrizhetik, hogy a számlát kibocsájtó eladó megteszi e az adatszolgáltatást az adóhatóság felé.

A számlázó programok bejelentési kötelezettsége is megszűnik,

hiszen a program használatba vételekor regisztrálni kell, és az összeköttetést az Online Számla rendszerrel meg kell teremteni, melynek során a program azonosításra kerül.

Ezzel a rendszerrel az adóhatóság gyakorlatilag a gazdasági szereplők forgalmának túlnyomó részére, mintegy 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalomra ráláthat. Méghozzá valós időben, hiszen az adatszolgáltatást a számlázó szoftvereknek a számla kiállítását követő 24 órán belül el kell küldeniük az adóhatóság számára.

Ugyanakkor a számviteli és adózási szakemberek körében sokan kétkedésüknek adnak hangot, hogy a hatalmas tömegű online beérkezett számlát és az áfa bevallások tételes adatszolgáltatásait fel tudja e majd dolgozni az adóhatóság, és rendelkezik e olyan kockázatelemző rendszerrel, amely ebből a nagy mennyiségű adatból biztonsággal ki tudja szűrni azokat a csalárd vállalkozásokat, amelyek miatt az egész rendszert létrehozzák. Hiszen a már jó ideje működő, az áfa bevallás részeként beküldendő tételes adatszolgáltatások feldolgozásáról, bevezetésének megtérüléséről, sikerességéről vagy kudarcáról sincsenek információk.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Servantes Készlet számlázás modul
Számlázás nagy mennyiségben készletből
Megosztás

About Author

Comments are closed.