Ügyintézés munkaidőben? Mikor köteles elengedni a főnök?

0

Napjaink jelentős részét a munkahelyen töltjük. De mi a helyzet akkor, ha csak munkaidőben lehetne elintézni valamilyen hivatalos ügyet? Megengedett az ügyintézés munkaidőben? Mikor köteles elengedni a főnök a munkaidő közben?

Szünet a munkaidőben

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkavállaló köteles a munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni. A munkaidő felett tehát elsődlegesen a munkáltató rendelkezhet. Természetesen vannak arra vonatkozó szabályok is, hogy mennyi pihenőidő jár a munkavégzés alatt. Ez a munkaközi szünet, amiről itt többet is olvashatsz.

A munkaközi szünet ideje alatt nincs munkavégzési kötelezettséged. Ekkor akár a személyes ügyeket is intézheted. Ám a munkaközi szünet sok esetben nem elég az ügyintézéshez. Gondoljunk csak egy orvosi vizsgálatra, valamilyen hivatalos ügyintézésre, amit csak hivatali időben tudunk intézni, amikor általában mi magunk is dolgoznánk.

Ügyintézés munkaidőben

Vannak esetek, amikor a munkavállaló a törvény alapján mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. Ekkor tehát jogszerűen nem kell munkát végezni, sőt van, amikor nem is megengedett a munkavégzés.

Munkavállalóként a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól a következő esetekben mentesülsz a törvény alapján.

 • Akkor, ha keresőképtelen vagy.
 • A jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés idejére. Ezt sokszor lombikbébi programban való részvételnek nevezik, de természetesen minden hivatalos orvosi kezelés ide tartozik, ami egy várva várt baba megérkezését segíti.
 • A kötelező orvosi vizsgálat tartamának ideje alatt sincs rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség. Ilyen kötelező orvosi vizsgálat például a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat. Azt tehát nyugodtan lehet a munkaidőben intézni.
 • A véradáshoz szükséges, legalább 4 óra időtartam is ide tartozik.
 • A szoptató édesanyáknak jár „baba-mama idő”. A szoptatás első 6 hónapjában naponta kétszer 1, ikrek esetén kétszer 2 óra. Ezután a 9. hónap végéig naponta 1, ikrek esetén naponta 2 óra.
 • A hozzátartozó halála esetén 2 munkanap jár, amikor nem kell dolgozni.
 • Általános iskolai tanulmányok esetén mindenképpen jár ez a mentesség. Egyéb képzés esetén is jár a részvételhez szükséges időre, ha a felek megállapodtak a képzésben való részvételről, tanulmányi szerződést kötöttek.

XL IDŐ Felhő alapú munakidő-nyilvántartó szoftver
Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén! Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!
 • Az önkéntes tűzoltói szolgálat ellátása alatt sem kell a munkahelyen dolgozni.
 • Amikor bírósági vagy hatósági eljárásban személyesen veszel részt, ha a részvételre hivatalosan hívtak fel. Például tanúként idéztek egy perben.
 • Örökbefogadáskor az örökbe fogadható gyermekkel történő személyes találkozás céljából évente 10 munkanap lehet szabad.
 • Akkor, ha különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt a távolléted. Ilyen eset lehet például, ha a gyereket sürgősen orvoshoz kell vinni, mert leesett a bicikliről. Elháríthatatlan ok például, ha munkába menet a vonat elakadt a hóban és órákig tartott, mire ismét menetkész volt. Erre bizony volt már példa kis hazánkban is.

Arra mindig figyelj, hogy a távolléted okát megfelelően tudd igazolni a munkahelyeden. Ennek hiányában ugyanis igazolatlan távollét miatt akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet.

Máskor is lehetséges az ügyintézés munkaidőben?

Láthatod, hogy az ügyintézés munkaidőben sem kizárt. Elég sok mindent lehet hivatalosan is a munkaidőben intézni. Természetesen ez nem fed le minden hivatalos ügyet, amivel időnként találkozunk. Sőt, minden orvosi vizsgálatot sem, amin át kell esnünk. Mit tehetsz ilyenkor?

 • Abban az esetben, ha nincs törvényi mentesség az ügyintézés időtartamára, elsősorban meg kell próbálnod úgy szervezni azt, hogy ne essen bele a munkaidőbe. Ám ez sem kivitelezhető minden esetben.
  • Ha másként nem megy, szóba jöhet, hogy szabadságot veszel ki az ügyinézéshez. Mivel a szabadságod egy részéről szabadon döntheted el, hogy mikor akarod igénybe venni, így az sem jelenthet akadályt, ha a főnök nem akar elengedni. Ehhez természetesen jó, ha tisztában vagy a szabadság kiadásának módjával, szabályaival. Erről mindent megtudhatsz a Szabadság kalauz – a szabadságról mindent érthető nyelven online tudásprogramunkban.
  • No, és ott van az az eset is, amikor olyan megértő a főnök, hogy megengedi a munkaidőben történő ügyintézést. Ehhez persze nem csak a főnök megértése kell, hiszen sok múlik a munkakörödön, a munka jellegén is. Van, amikor munkaszervezési szempontok, sürgős határidők gátolják a főnököt, hogy csak úgy elengedjen.

A főnök sem élhet vissza a hatalmával

A főnököd sem élhet vissza a helyzettel. Vannak esetek, amikor bár a törvény kifejezetten nem írja elő, hogy a munkáltató köteles engedélyezni a távollétet, ezt mégis meg kellene tennie.

A törvény általános magatartási követelményként írja elő, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni.

Bár a munka világa sokszor kemény, a legtöbb esetben jó szándék vezérli az embereket és megértően, kölcsönösen együttműködve segítik egymást. Ahogyan a Munka Törvénykönyve is előírja: „A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.”

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.
Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:
Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube
Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.