Törvényjavaslat a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról

0

2017. október 10-én ismét benyújtásra került egy törvényjavaslat, mely a december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítaná. A T/17772-es számú törvényjavaslat aktuális állapota az Országgyűlés honlapján a folyamatban lévő irományok között nyomon követhető.

A december 24-e pihenőnap

Egy adott évre vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium által kibocsátott rendelet rendelkezik az aktuális évi munkaszüneti napok körüli pihenőnapokról és munkanapokról. Eszerint a rendelet szerint a december 24-e, azaz szenteste minden évben pihenőnap. Azonban ne felejtsük el, hogy ezt a napot egy megelőző vagy következő szombati napon le kell dolgoznunk, amennyiben egy hétköznap szerinti munkanapra esik.

A december 24-e is munkaszüneti nap legyen

2017. október 10-én ismét benyújtásra került egy törvényjavaslat, mely azt tartalmazza, hogy a december 24-e is munkaszüneti nap legyen. Ezáltal a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény munkaszüneti napok felsorolásában is szerepelne ez a nap. Tavaly, azaz 2016. év végén a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslat keretében ez a téma már előtérbe került, azonban akkor a jogalkotók a december 24-ei munkaszüneti nap vonatkozásában a benyújtott módosító javaslat elutasítása mellett döntöttek.

December 24-e az idei, 2017-es évben vasárnapra esik, így plusz pihenőnapot nem jelentene számunkra. 2018-ban azonban december 24-e egy hétfői nap lesz, így a megelőző szombati, vasárnapi napokkal, valamint a december 25-évél és december 26-ával együtt 5 napos „hosszú hétvégénk” lehet.

Ha a törvényjavaslat elfogadásra kerül,

a kihirdetést követő 8. napon fog hatályba lépni.

Ezzel a törvénymódosítással 12 napra bővülne a munkaszüneti napok száma, s így 12 olyan napot kaphatunk, melyet pihenésre, feltöltődésre használhatunk.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, ez esetben legyünk figyelemmel a bérszámfejtéshez használt munkaidő naptárakban az új munkaszüneti napra is. Fontos továbbá, hogy a bérszámfejtő programok fejlesztőinek is át kell vezetniük ezt a változtatást ahhoz, hogy számfejtéseink helyesek legyenek.

Forrás:
Az Országgyűlés hivatalos honlapja www.parlament.hu – T/1772-es számú törvényjavaslat
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.