TAO felajánlás a fizetendő adó terhére

0

Az alábbiakban nézzük meg, hogy hogyan tehető felajánlás a fizetendő adó terhére.

Az adózó a társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig a társaságiadó-bevallásában – éves adóbevallásában – rendelkezhet a még fel nem ajánlott adóelőlegének, fizetendő adójának a kedvezményezett célra történő felajánlásáról.

Erre akkor van lehetősége, ha a bevallott adóelőlegek terhére rendelkezőnyilatkozatot nem tett, vagy a felajánlott és a NAV által kedvezményezett célra átutalt összeg nem éri el a fizetendő adó összegének 80 százalékát.

A bevallásban fel kell tüntetni

a kedvezményezett szervezetek nevét és adószámát. A rendelkezéssel az adóévben összesen felajánlott összeg nem haladhatja meg a fizetendő adó összegének 80 százalékát. A fizetendő adó a 9 százalékos társasági adó, csökkentve az adókedvezményekkel és a külföldön megfizetett társasági adóval, annak megfelelő jövedelemadóval.

Filmalkotás támogatására tett felajánlásnál

az átutalás feltétele, hogy az adózó az igazolást legkésőbb az éves adóbevallás benyújtásáig a NAV rendelkezésére bocsássa. A látványcsapatsport támogatására tett felajánlásoknál az igazolás kiállítója az igazolást a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül küldi meg a NAV-nak. Az adózónak tehát ez utóbbi esetben nem kell csatolnia az igazolást a rendelkezéséhez.

A Tao. tv. szerinti szabályozás kizárólag az adóelőleg terhére tett felajánlás módosítását teszi lehetővé.

A nyilatkozatok hiányában, vagy ha az adóelőleg terhére felajánlott és átutalt összeg nem éri el a 80 százalékos korlátot, az adózó az éves adóbevallásában, a bevallás benyújtási határidejéig is tehet nyilatkozatot a korlátot meg nem haladó mértékben. Ha az adóelőleg terhére tett felajánlás együttesen kimeríti a 80 százalékos korlátot, az éves adóbevallásban további felajánlásra már nincs mód.

Például: Az adózónak a 2022. adóévi 16 000 ezer forint felajánlása mellett az éves ténylegesen fizetendő adója 15 000 ezer forint. Az adózó a 2229. jelű bevallásában – 2023. május 31-éig – már nem tehet felajánlást, hiszen az adóév során tett felajánlásai (16 000 ezer forint) meghaladják a (15 000 ezer x 80 %) 12 000 ezer forintot. A NAV által jogszerűen átutalt 16 000 ezer forint a kedvezményezetteknél marad.

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.