Tájékoztató a kisadózó vállalkozás adóalanyiság keletkezésére vonatkozó szabályok 2019. évi változásáról

0

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvény 2019. január 1-jétől több ponton módosítja a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (a továbbiakban: Katv.) szerinti adóalanyiság (a továbbiakban: kata-adóalanyiság) keletkezésére, választására vonatkozó szabályokat.

Kezdő vállalkozásnak minősül

2019. január 1-jétől a tevékenységét év közben kezdő vállalkozásnak minősül az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő, kata-adóalanyiságot választó gazdasági társaság is. A módosítás alapján ebben az esetben a kata adóalanyiság létrejöttének napja a vállalkozás nyilvántartásba vételének napja [Katv. 4. § (2) bekezdés].

2019. január 1-jétől nem választhatja kata-adóalanyiságot

az a vállalkozás, amely a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll [Katv. 4. § (4a) bekezdés].

A 2018. december 31-éig hatályos szabályok értelmében nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az állami adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül törölte.

2019. január 1-jétől lerövidül az adószám törlésével összefüggő, az adóalanyiság létrejöttének akadályát képező időtartam, így az a vállalkozás nem választhatja a kata-adóalanyiságot, amelynek adószámát az adóhatóság az adóalanyiság választására irányuló bejelentése évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte. [Katv. 4. § (3) bekezdés]

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.