Személyi kedvezmény 2022.

0

“A kedvezmény a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. A fogyatékos állapot kezdő napját az orvosi igazolás….”

A magánszemélyek összevont adóalapja többféle kedvezménnyel csökkenthető. Ilyen a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény. Az alábbiakban nézzük meg, a személyi kedvezményre vonatkozó szabályokat.

A személyi kedvezményt 2021. január 1-től adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a fiatalok kedvezménye után és az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően, akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor. A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2022-ben havi 66 700 forint. Ha a jogosultság a teljes adóévben fennáll, akkor a teljes évre 800 400 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Adóban kifejezve ez 120 060 forint.

Súlyosan fogyatékos személynek számít, aki

  • a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, továbbá
  • rokkantsági járadékban vagy
  • fogyatékossági támogatásban részesül.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Az orvosi igazolást, határozatot az adóelőleg-nyilatkozat leadásakor, a bevallás benyújtásakor nem kell csatolni, de az igazolást az elévülési időn belül meg kell őrizni. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A kedvezmény igazolásáról a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról a 49/2009. (XII. 29.) EüM-rendelet rendelkezik.

A kedvezmény a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. A fogyatékos állapot kezdő napját az orvosi igazolás tartalmazza. A személyi kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe.

Ha fogyatékos állapot ideiglenes, akkor a személyi kedvezmény utoljára a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában vehető figyelembe. Ha a magánszemély rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, akkor a kedvezmény minden olyan hónapra jár, amikor a járadékot, ellátást folyósítják. A kedvezményre való jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer

Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről

A nyilatkozat benyújtásának éve: ⎕⎕⎕⎕
(Kérjük, kitöltés előtt olvassa el a nyilatkozathoz tartozó tájékoztatót!)

A nyilatkozatot adó magánszemély
neve: …………………………………………………….
adóazonosító jele: ⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕

A bevétel adóelőlegének megállapításához kérem a súlyosan fogyatékos magánszemélyek személyi kedvezményének figyelembevételét.

I. Orvosi igazolás alapján nyilatkozom:

1. A fogyatékos állapot kezdő napja: ……… év …………… hónap ……… nap

2. A fogyatékos állapot végső napja: ……… év …………… hónap ……… nap

3. A fogyatékos állapot végleges. ⎕

II. Rokkantsági járadékban részesülök. ⎕

4. A rokkantsági járadékot megállapító határozat száma: ………………………………

III. Fogyatékossági támogatásban részesülök. ⎕

5. A fogyatékossági támogatást megállapító határozat száma: …………………………..

Nyilatkozat a külföldön érvényesíthető kedvezményről

6. Nyilatkozom, hogy jogosult vagyok a személyi kedvezményt Magyarországon érvényesíteni, külföldi államban a jövedelmem után azonos vagy hasonló kedvezményt nem veszek (vettem) igénybe.

Kelt:…………………………………………….

..……………..…………………………
A magánszemély aláírása

7. A magánszemély nyilatkozatának tartalmát tudomásul vettem. A magánszemély adóelőlegét a nyilatkozat figyelembevételével állapítom meg.

Az adóelőleget megállapító munkáltató, kifizető megnevezése: ………………………………………………………………………………………………

Az adóelőleget megállapító munkáltató, kifizető adószáma: ⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕⎕

Kelt:……………………………………

……………………………………………
Cégszerű aláírás

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.