Miként változik a személyi kedvezmény 2022-ben?

0

Személyi kedvezmény 2021-ben is volt és szerencsére marad, vagyis érvényesíthetjük azt 2022-ben is azon munkavállalóinknak, akiket az megillet. Azonban jó ha tudjuk, hogy a minimálbér emelkedésével együtt növekszik 2022-től, amely adóban kifejezve akár havi 10.000 Ft-t is jelenthet.

Először is érdemes tisztáznunk, hogy mit is értünk személyi kedvezmény alatt, kik a jogosultak, illetve hogy milyen egyéb feltételeknek kell megfelelniük azoknak a magánszemélyeknek, akik szeretnék ezen kedvezményt érvényesíteni. Valamint további fontos tényező, hogy az adóbevallásban milyen sorrendben vehetők figyelembe az adókedvezmények.

Mi az a személyi kedvezmény?

A személyi kedvezményt, közismertebb nevén fogyatékossági kedvezményt 2021. január 1-től adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni. Előtte adókedvezményként lehetett figyelembe venni.

Fontos tudnunk, hogy a súlyos fogyatékosság minősítése nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés.

Na de ki számít súlyos fogyatékossággal elő személynek?

Súlyos fogyatékossággal elő személynek számít az

  • aki a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved.
  • Továbbá az a személy is, aki fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági járadékban részesül.

A kedvezmény igazolásáról a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet rendelkezik.

Itt fontos megemlíteni, hogy nem kell feltétlenül életminőséget nagyban befolyásoló betegségekre gondolni, hiszen ezen táblázat tartalmaz némely (sajnos) úgynevezett népbetegséget is, mint például: egyes immunbetegségek, egyes cukorbetegségek, a laktóz intolerancia bizonyos fajtái és még lehetne sorolni.

Most, hogy már tudjuk, hogy kiknél érvényesíthetjük a kedvezményt, fontos tudnunk azt is, hogy az milyen időszakra illeti meg munkavállalónkat. Nézzük meg hát ezt!

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

A jogosultsági idő

A személyi kedvezmény logikusan a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. A fogyatékos állapot kezdő napját az orvosi igazolás tartalmazza. Tehát mindenképpen szükségünk van orvosi igazolásra. Aki fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági járadékban részesül, annak a határozat szükséges.

Fontos figyelnünk arra is, hogy a személyi kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe. Ha fogyatékos állapot ideiglenes, akkor a személyi kedvezmény utoljára a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában vehető figyelembe.

Jó, ha tudjuk, hogy amennyiben a betegség már évek óta fennáll és nem volt még figyelembe véve rá adókedvezmény, úgy lehetőség van 5 évre visszamenőleg, önellenőrzéssel (elévülési időn belül) SZJA visszatérítést kezdeményezni.

Egyéb feltétel

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a személyi kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélynek legyen összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után adót kell fizetnie. 

A személyi kedvezmény érvényesítése

Miután több kedvezmény is érvényesíthető az Szja törvény alapján, a törvény egyértelmű sorrendiséget állított fel arra vonatkozóan, hogy mely kedvezményt kell először, majd azt követően figyelembe venni és így tovább, mikor az adóalapunkat megállapítjuk.

Ennek fényében a személyi kedvezményt, mint adóalap-csökkentő kedvezményt a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye után lehet igénybe venni, viszont az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően.

Jó, ha tudjuk, hogy ezt a kedvezményt akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor is érvényesíthetjük már, vagy akár az éves SZJA bevallásakor (egy összegben igényelhetjük).

És akkor nézzük meg, hogy mennyi lesz a személyi kedvezmény mértéke 2022-ben!

A személyi kedvezmény mértéke 2022-től

A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2022-ben ez az összeg havi 66.700 forint lesz. Ha a jogosultság a teljes adóévben fennáll, akkor a teljes évre 800.400 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Adóban kifejezve ez évi 120 060 forint, havi cirka 10.000 Ft.

Tehát láthatjuk, hogy a személyi kedvezménnyel ahogy 2021-ben is számoltunk, úgy számolhatunk 2022-ben is. És figyeljünk, hogy hasonlóan a 2021-es évhez, 2022-től is szükségünk lesz orvosi igazolásra vagy határozatra ahhoz, hogy valóban érvényesíthessük e kedvezményt!

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.