Nyári hőség idején hány fok legyen a munkahelyen?

0

Itt a rekkenő hőség. Úgy tűnik, hogy ezzel minden nyáron meg kell küzdenünk. Persze vízpart mellett hideg limonádét iszogatva nem olyan nehéz feladat, de mi a helyzet azokkal, akik ilyenkor dolgoznak? Ők hány fokban kénytelenek átvészelni a nap legnagyobb részét? Milyen előírás van a munkahelyek számára? 

A munkáltató feladata a megfelelő hőmérséklet biztosítása?

A saját tapasztalatom alapján 26 Celsius fokos irodában már sokkal lassabban megy a munka, 30 fokban már egyáltalán nem lehet szellemi munkát végezni. Persze az, hogy kinek mi az elviselhető, igen változó. De nem is az a kérdés, hogy az időjárás „istenei” mivel lepnek meg bennünket, mert azt nem tudjuk befolyásolni. A kérdés az, hogy a munkáltatónak mit kell megtennie, ha a kinti hőmérséklet nem a kényelmesen elviselhető tartományba esik?

Egy 2002-ben született és ma is alkalmazandó rendelet pontosan szabályozza, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyen, függetlenül attól, hogy kint tombol-e a nyár, vagy éppen a mínuszok repdesnek. A jogszabály általánosságban előírja a munkáltatók részére, hogy

A munkahelyeken a „helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.”

Mit jelent ez a hőmérséklet szempontjából?

A rendelet egy táblázatban rögzíti, hogy a munka jellegétől függően milyen hőmérsékletet kell biztosítani a hideg és a meleg évszakokban. Arra is kitér, hogy mit és hogyan kell számítani, figyelembe venni az olyan munkahelyek esetén, ahol a munka jellegéből adódóan nem mindennapi a környezet. Gondoljunk csak egy éttermi konyhára vagy vasöntödére, ahol nyilvánvalóan magasabb lesz a hőmérséklet a munka jellegéből adódóan. Ilyen esetekben már összetettebb számítások kellenek, nem elég csak egy egyszerű hőmérőt leolvasni. Ezekben az esetekben szakemberek tudják megállapítani, hogy a munkakörülmények megfelelőek-e, illetve a munkáltatónak milyen egyéb kötelezettsége van. Ha tehát nem egy irodában, iskolában, vagy például üzletben dolgozik, ne húzza rá azonnal a vizes lepedőt a főnökére, ha a falra akasztott hőmérő többet mutat.

A legtöbb esetben elvárható hőmérséklet

Olyan munkahelyeknél, ahol a munka jellege miatt nincs különösebb hőhatás, viszonylag egyszerű meghatározni, hogy milyen meleg lehet.

A munka jellege Hideg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C Meleg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C
Szellemi munka 20-22 21-24
Könnyű fizikai munka 18-20 19-21
Közepesen nehéz fizikai munka 14-18 17-19
Nehéz fizikai munka 12-14 15-17

Mit kell tenni, ha a hőmérséklet túllépi az elvárt határokat?

Ha túl meleg, vagy túl hideg van, a kedvezőtlen hatások megelőzése érdekében óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell beiktatni. Természetesen ilyenkor a védőital sem maradhat el.

Milyen a megfelelő védőital?

A védőitalnál ne gondoljunk a hideg, habzó sörre, vagy a gyümölccsel teli hűs limonádéra. Persze, a limonádé nincs kizárva, de a sör szóba sem jöhet. A jogszabály az alábbi kötelezettséget írja elő:

Meleg esetén a „folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.”

Hidegben a védőitalnak melegnek kell lennie.

„A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell adni, amihez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.”

– – – – – – – –
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu 

Megosztás

About Author

Comments are closed.