Műszakpótlék szabályai

0

Mikor lehetünk jogosultak munkabérünk mellett műszakpótlékra? Cikkünkben a műszakpótlék jogosultsági feltételeit és elszámolásának szabályait foglaljuk most össze.


Előfordulhat, hogy egy adott hónapban a munkaidőt nem mindig ugyanabban az időpontban kezdi meg munkavállalónk és ilyenkor előfordulhat, hogy műszakpótlékra lesz jogosult. De mikor is van ez így?

Dolgozóink beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja, ha rendszeresen változik, akkor részükre a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalékos mértékű műszakpótlék jár.

 

Jó, ha tudjuk, hogy a változást rendszeresnek kell tekinteni akkor, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

 

Legyünk figyelemmel arra, hogy a műszakpótlékra való jogosultság feltételeit minden hónapban, minden dolgozónkra külön-külön meg kell vizsgálnunk.

 

A délutáni és az éjszakai műszakban, valamint a megszakítás nélküli munkarendben történő munkavégzésre vonatkozóan külön bérpótlékot nem határoz meg az Új Munka Törvénykönyve.

 

Jó, ha tudjuk, hogy bár a törvény ezt a bérpótlékot műszakpótléknak nevezi, azonban az erre való jogosultságnak nem feltétele, hogy dolgozónk többműszakos munkarendben végezzen munkát.

 

Nézzünk egy példát a műszakpótlék elszámolására vonatkozóan!

A dolgozónk napi munkaideje 8 óra. Havibére: 200.000 Ft. Minden hétfőn és kedden 11:40 és 20:00 között, míg szerdától péntekig 7:40 és 16:00 között végez munkátEbben a hónapban a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér a dolgozónk beosztás szerinti munkaideje, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van, ezért a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén megilleti a harminc százalékos mértékű műszakpótlék.

Így ez esetben jogosult 18:00 és 20:00 között összesen 14 óra műszakpótlékra lesz jogosult.

A Munka Törvénykönyvében rögzített pótlékalap osztószámát így kell meghatároznunk:

  • általános teljes napi munkaidő esetén 174 óra

  • rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a 174 óra arányos része.

1 órára járó pótlékalap meghatározásakor 174 lesz az osztószám, tekintettel arra, hogy dolgozónkat az általános napi teljes munkaidőben foglalkoztatjuk.

Tehát 200.000 Ft / 174 = 1.149 Ft lesz a műszakpótlék 1 órára eső egységdíja.

30 %-os mértékű műszakpótlék számítás így fog kinézni a példánk esetében:
(200.000 Ft / 174) * 30% * 14 műszakpótlék óra =4.828Ft

Tehát dolgozónknak 4.828 Ft műszakpótlék is jár a havi alapbére mellett.

Figyeljünk a műszakpótlék elszámolására vonatkozó törvényi előírások betartására és legyünk tekintettel a munkaidő-beosztás szabályaira is.

 

Forrás: A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. 141. §. 

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu 

Megosztás

About Author

Comments are closed.