Munkabérből való letiltások kezelése

0

Így, az év végén a törvényváltozásokkal kapcsolatban csak kapkodhatjuk a fejünket. Az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról is több pontban módosult. A letiltások összegszerűségére gyakorolt hatásuk közül átvesszük most a legfontosabbakat, amelyek 2023. január 1-én lépnek életbe.

Mindenekelőtt ismételjük át tudásunkat a letiltásokkal kapcsolatban!

Most nézzük meg először, hogy mi a teendőnk, ha végrehajtási levél érkezik cégünkhöz.

Célszerű figyelni arra, hogy a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül kell tájékoztatnunk a végrehajtói irodát arról, hogy nyilvántartásba vettük a letiltást és hogy a következő bérszámfejtésnél figyelembe fogjuk azt venni. A munkavállalót is a letiltást kézhezvételétől számított 1 munkanapon belül értesíteni szükséges.

Milyen sorrendiséget kell betartanunk a letiltásokat illetően?

Nem árt, ha tudjuk, hogy előfordulhat az helyzet is, amikor több végrehajtói levél érkezik egy adott dolgozóval kapcsolatosan és bizony, ha ezek összege meghaladja a maximum figyelembe vehető letiltások összegét – melyekről később írunk részletesen -, akkor fontos sorrendiséget felállítanunk. Természetesen a jogszabály arról is rendelkezik, hogy ezen letiltásokat milyen sorrendben vegyük figyelembe, tehát nem mi döntjük azt el és nem is feltétlen a végrehajtói levél dátuma, hanem az ide vonatkozó jogszabály.

 1. gyermektartás
 2. az adóssal szemben fennálló egyéb tartásdíj,
 3. a munkavállalói bér és a vele egy tekintet alá eső járandóság,
 4. polgári perben vagy büntetőeljárásban az adóssal szemben a bűncselekmény következtében keletkezett és a természetes személy sértett javára megállapított polgári jogi igény,
 5. a büntető- és a büntetés végrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés (a polgári jogi igény kivételével),
 6. adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
 7. egyéb követelés,
 8. a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Mennyi az annyi? 33%, 50 %, vagy még több?

Alapesetben a munkabérből 33 százalékot lehet levonni végrehajtói letiltás címén.

Azonban két kivételes esetet meg kell említenünk:

Az egyik az, hogy

 • tartásdíj
 • adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés
 • jogalap nélkül felvett munkabér és társadalombiztosítási ellátás

esetén önmagában is 50%-ig levonható a munkabér.

A másik pedig, hogy a 33%-ban vagy 50%-ban levont összegen felül, korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havi nettó bér azon része, amely meghaladja a 200.000 Ft.-ot. (2023. január 1-től)

Ez 2022. december 31-ig a következőképpen alakult:

Korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havi nettó bér azon része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét, mely jelenleg 142.500 Ft.

Mi változik még a munkabérből való letiltás esetén 2023. 01. 01-től?

Szintén egy összegszerű szabály lép életbe:
A levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60.000 Ft-t (a korábbi öregségi nyugdíj helyett).
Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén.

De valójában mi is számít bele a munkabér és a munkabér jellegű jövedelmek közül a letiltás alapjába?

Jó ha tudjuk, hogy minden olyan jövedelem, amelyet személyi jövedelemadó-előleg fizetési kötelezettség terhel a magánszemélynél letiltás alá helyezhető, bizonyos részéig.

Ebből logikusan következik, hogy többek között például a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés, a cafeteria sem képezi annak alapját, így fontos, hogy ezeket ne is számítsuk bele.

Összegzésül fontos elmondanunk, hogy a letiltások megfelelő kezelése nem éppen a legegyszerűbb feladatok közé tartozik. Fontos tudásunkat folyamatosan aktualizálni és eligazodni a jogszabályokban is, hiszen sok esetben a letiltásokat nem elegendő csupán felvezetni nyilvántartásunkban. Azt is meg kell említenünk, hogy egy megfelelő szoftver nagyban segítheti munkánkat.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.