Mire figyeljünk a napi és heti pihenőidőnél?

0

“Legyünk figyelemmel a napi és heti pihenőidő törvényi előírásaira, valamint a munkaidő beosztásához kapcsolódó törvényi előírásokat is…”

A hatékony napi munkavégzéshez kapcsolódóan fontos, hogy a dolgozók kellően ki tudják magukat pihenni, fel tudjanak töltődni. A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, hogy a napi munkaidő befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább hány órának kell eltelnie. Cikkünkben a napi és a heti pihenőidő szabályait foglaljuk össze.

A napi pihenőidő

Sokan nem figyelnek rá, pedig nagyon fontos, hogy a napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalók számára. Ezt nevezzük napi pihenőidőnek.

Eltérő esetek

Munkaidőkeret teljes körű kezelése.

A napi pihenőidő időtartama legalább nyolc óra

a) az osztott munkaidőben,
b) a megszakítás nélküli,
c) a több műszakos vagy
d) az idényjellegű tevékenység keretében
foglalkoztatott munkavállaló esetében.

A napi pihenőidő, ha az a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, legalább tíz, az előző bekezdés alkalmazásakor pedig legalább hét óra. Fontos, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább huszonkét óra.

Jó ha tudjuk, hogy a készenlétet követően nem kell pihenőidőt beosztani, ha a munkavállaló munkát nem végzett.

A heti pihenőidő

A munkavállalót – a heti pihenőnapok helyett – hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli heti pihenőidő illeti meg. Fontos, így legyünk rá figyelemmel, hogy a munkavállalók számára a heti pihenőidőt havonta legalább egy alkalommal vasárnapra kell beosztani.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkavállalónak hetenként legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható.

Munkaidőkeret esetén

A munkavállalónak a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak átlagában legalább heti negyvennyolc óra heti pihenőidőt kell biztosítani.

Legyünk figyelemmel a napi és heti pihenőidő törvényi előírásaira, valamint a munkaidő beosztásához kapcsolódó törvényi előírásokat is tartsuk szem előtt!


Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.