Mire figyeljünk áruhitel felvételekor?

0

Karácsony előtt sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyi ajándékot ilyenkor fokozottan hirdetett áruhitelből vagy személyi hitelből kívánják megvásárolni. A hitel visszafizetése ezekben az esetekben jelentős megterhelést is jelenthet a vásárlónak, ezért érdemes alaposan megfontolni és körüljárni az ilyen hitelfelvételeket. Mire érdemes figyelni az áruhitelek és személyi hitelek esetén?

Hitel vagy részletvétel?

Ne keverjük össze, hogy a megvásárolni kívánt terméket részletre vesszük-e meg, vagy a vásárláshoz hitelt veszünk-e fel. E kettő között jelentős különbség van, ezért figyeljünk, mit írunk alá a vásárláskor.

Részletre vételről akkor beszélünk, ha a termék vételárát a vásárlást követően több részletben fizeti meg a vevő. Ebben az esetben tehát nem hitelről van szó, így a részleteket nem terhelheti hitelkamat és a hitelekhez kötődő díjak és költségek. Ha a részletvételnél az eladó kamatot vagy más költséget kíván felszámítani annak kifejezetten szerepelnie kell a szerződésben.

A részletvétellel szemben hitelfelvételnél a termék vételárát a felvett kölcsönből egy összegben fizetjük meg, majd ezt követően már nem a termék árát, hanem a felvett kölcsönt törlesztjük. Tehát utóbbi esetben a termék megvásárlása mellett egy hitelszerződést is kötünk. A hitelt és részletre vásárlást könnyű lehet összekeverni, ha a hitelfelvételre is a vásárláskor kerül sor, és a vásárló nem jár el körültekintően, mert mindkét esetben részleteket kell fizetni utólag. Persze nem mindegy, hogy a vételárat vagy egy kölcsönt törlesztünk, ezért érdemes figyelmesnek lenni.

Előzetesen tájékozódjunk

A hitel felvétele előtt tájékozódjunk a hitel feltételeiről. Mindenképpen érdemes összehasonlítani a piacon fellelhető különböző hiteleket, mert jelentős különbségek is lehetnek az egyes pénzintézetek által kínált hitelek között. A kereskedők gyakran kínálnak hitelt a termék megvásárlásához, de még ebben az esetben is érdemes megnézni más lehetőségeket, akkor is, ha az üzletben kínált hitelt kedvezményesként ajánlják.

Ellenőrizzük a hitelre vonatkozó teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét, amely mutatja, hogy a hitel összegén felül mekkora visszafizetési teherre kell számítani. Érdemes tudni, hogy a THM mértéke személyi kölcsönöknél nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24%-kal növelt mértékét, míg áruhitelek, hitelkártyák, folyószámla hitelek esetén a jegybanki alapkamat 39%-kal növelt mértékét.

Amennyiben kedvezményes hitelt hirdetnek, tájékozódjunk arról, hogy a kedvezmény mire vonatkozik és milyen feltételekkel (pl. a teljes futamidőre vonatkozik-e, el lehet-e veszíteni a kedvezményt stb). Érdemes annak is utánanézni, hogy milyen feltételekkel és költségek mellett tudjuk előtörleszteni vagy végtörleszteni a hitelt.

Elállási és felmondási jog

A fogyasztói hitelszerződéstől a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni, ha a hitel folyósítására még nem kerül sor. Ha a hitelt már folyósították, akkor a fogyasztó a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül díjmentesen felmondhatja a hitelszerződést. Utóbbi az esetben a felmondástól számított 30 napon belül kell visszafizetni a folyósított hitelösszeget, valamint folyósítástól a visszafizetés időpontjáig a szerződés szerint felszámítható hitelkamatot.

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.
A megbízható jogi képviselő
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
+36 (1) 266-6621, +36 (30) 692-9392
www.kocsis-iroda.hu, www.kocsisszabougyved.hu
Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.