Lehet-e valakinek egyszerre két munkahelye?

0

“Amire figyelni kell, ha valakinek két munkahelye van: Minden munkáltató joggal követeli meg a munkavállalóitól, hogy…”

Az elmúlt időszak hatására számos munkavállaló került olyan helyzetbe, hogy kénytelen plusz munkát vállalni, úgymond keresetkiegészítésként, jelenlegi munkája mellé. De hogyan valósítható ez meg a gyakorlatban? A munkáltató megakadályozhatja ezt? Nézzük.

Alap esetben jogszabály nem tiltja azt, hogy egy munkavállaló több munkáltatónál is dolgozzon. Hiszen gondoljunk csak bele, a szabad idejében mindenki azt csinál amit akar és ha egy munkavállaló éppen a pihenés helyett máshol dolgozna, természetesen megteheti. A munkáltatója alapos ok nélkül ezt nem tilthatja meg neki.

De mi is az alapos ok?

Alapos oknak minősül, ha például a munkavállaló egy konkurens cégnél szeretne dolgozni másodállásában. Ezzel ugyanis a munkavállaló sértené a munkáltató gazdasági érdekeit. Tehát ez jogos tiltásnak minősül. Vezető állású munkavállaló esetén pedig maga a törvény tiltja azt, hogy máshol kereső tevékenységet végezzen, tehát bármilyen egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítsen. Ettől természetesen el lehet térni, köthetünk ettől eltérő megállapodást is.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Amire figyelni kell, ha valakinek két munkahelye van

Minden munkáltató joggal követeli meg a munkavállalóitól, hogy a munkába kipihenten, pontosan, tehát munkára képes állapotban jelenjen meg és feladatait maradéktalanul teljesítse. Így érdemes figyelni arra, hogy mindenki annyi munkaviszonyt tartson fenn, amiben meg tud felelni ezen követelményeknek. Hiszen sem a cégnek, sem a személynek nem jó, ha túlvállalja magát. Fáradtan nem biztos, hogy ugyan olyan hatékonyan tudja ellátni a feladatait, mintha kipihente volna magát és ez bizony következményekkel járhat. Fontos tudnunk, hogy minden munkaviszony önálló munkaviszonynak minősül. Tehát minden egyes munkaviszonyára igaz az, hogy a minimálbér összegénél nem lehet kevesebb a juttatása, továbbá a szabadság vonatkozásában is mind a két helyen jár neki. Amennyiben megbetegszik a munkavállaló és nem tud munkát végezni, úgy arra figyelni kell, hogy a keresőképtelenségének igazolását mind a két helyen le kell adnia.

Figyeljünk arra is, hogy az egyes jogviszonyokban végzett munkát, időben is el kell tudni választani egymástól. Nem teheti meg a munkavállaló, hogy A munkahelyen, a B munkahely feladatait végezze. Továbbá mérlegelni kell azt is, hogy ha helyhez kötöttek az egyes munkaviszonyok, akkor időben át ér-e az egyik munkahelyről a másikra.

Amennyiben nem helyhez kötött, az biztosít némi könnyebbséget, pláne, ha a dolgozó teljes, vagy részleges home office-ban teljesíti feladatait. A veszélyhelyzet alatt sok munkáltató biztosított könnyítéseket a munkavégzés kapcsán. Volt olyan cég, ahol a vezető azt mondta, hogy őt nem érdekli, hogy a dolgozó mikor végzi el a munkát, csak készen legyen. Így a kisgyerekes anyukák könnyebben tudtak nap közben foglalkozni, tanulni a csemetékkel, nem kellett a munkaidőn aggódni, hiszen a produktum volt a lényeg és maga tudta kialakítani a saját időbeosztását. Azonban ekkor se feledkezzünk meg arról, hogy az egyes munkaviszonyainkban mit várnak el tőlünk, mire vállaltunk kötelezettséget és igyekezzünk ezeket maradéktalanul teljesíteni.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.